Afdrukken

Ik lees… om rustig te worden

“Ik lees vooral voordat ik ga slapen, om rustig te worden en mijn gedachten te vertragen. Sinds de coronatijd lees ik echt iedere avond. Ik kreeg toen nog meer behoefte om af te schakelen en mijn hoofd leeg te maken.

Ik ben een echte e-book lezer. Ook in bed. Dan hoef ik geen lamp te gebruiken en kan mijn man dus gewoon gaan slapen. Op mijn e-reader kun je het licht zo zacht zetten dat het ook heel rustig is voor de ogen.

Soms lees ik maar twee bladzijden, maar soms kan ik ook niet stoppen en ben ik zo een aantal hoofdstukken verder. Tot ik denk: ik moet nu echt gaan slapen. Ik lees graag thrillers van schrijvers als Esther Verhoef en Suzanne Vermeer, maar ook biografieën van persoonlijkheden als Michelle Obama, Mies Bouwman en Adele. Het is interessant om te lezen over hun leven en welke struggles zij gehad hebben.

De biografie van Adele helpt mij ook om mij voor te bereiden op de Legendary Albums-tournee in 2021 waarin ik haar muziek mag vertolken. Zo weet ik waar zij de inspiratie voor haar nummers vandaan heeft gehaald. Dan is het geen gebakken lucht als ik op dat podium sta.

Mijn eigen nummers schrijf ik samen met Gé Reinders. Ze zijn haast altijd autobiografisch. Schrijven is voor mij een uitlaatklep. Ik vind het heel leuk om over luchtige en vrolijke dingen te schrijven, maar ik schrijf bijvoorbeeld ook over de dood van mijn vader eind 2019. Na zijn overlijden ben ik echt in een nieuwe fase beland. Ik weet nu veel duidelijker wat ik wil, wat ik niet wil en ook hoe ik het wil. Dat merk ik ook bij het schrijven van nummers en bij de projecten die ik doe.

Het mooie is dat ik nu mag meewerken aan een theatervoorstelling voor zorgmedewerkers. Die mensen hebben zo hard gewerkt in de coronatijd, zoveel gegeven. Ik voel dat zingen míjn manier is om te geven. Om anderen op te laden.”

Suzan Seegers, zangeres en actrice

 

Dit zijn de favoriete biografieën van Suzan Seegers:

Mijn verhaalMijn verhaal - Michelle Obama
Michelle Robinson Obama (1964) groeit op in een warm en stabiel arbeidersgezin, omringd door familieleden in een steeds zwarter wordend Chicago South Side. Na een rechtenstudie aan Harvard komt ze in dienst bij een advocatenkantoor en ontmoet daar de zeer talentvolle en nog studerende Barack Obama. Mede onder invloed van zijn maatschappelijke betrokkenheid geeft ze haar veelbelovende en goedbetaalde juridische carrière op om zich professioneel voor de publieke zaak in te zetten, waarin het versterken van kansarme jongeren een hoofdthema is. Een voortdurende uitdaging vormt de combinatie van haar eigen ambities met de zorg voor hun twee dochters en de carrière van haar man die vanaf 2004 in een stroomversnelling terecht komt en uitmondt in het presidentschap.

Mies - Jan Juffermans
MiesMies Bouwman is vergroeid met de Nederlandse televisie. Al een paar weken na de allereerste experimentele televisie-uitzending in Nederland in 1951 verscheen ze voor het eerst op het scherm. De maker van deze biografie overleed kort na het voltooien van dit boek en Mies Bouwman zelf heeft daarna nog teksten en columns toegevoegd. Het geeft een mooi beeld van haar televisiecarrière bij de verschillende omroepen en laat ook iets van haar persoonlijk leven zien. Alle programma's waaraan zij meewerkte of die zij zelf maakte, komen langs, zoals het satirische programma Zo is het toevallig..., de actie Open het dorp, Mies en scène, Eén van de acht, Netwerk en TeleBingo. Tussendoor heel veel foto's, brieven, interviews, krantenartikelen en andere documenten, columns die ze schreef, stukjes van bekende televisiemakers als Matthijs van Nieuwkerk en Linda de Mol over haar en nog veel meer. Een mooi overzicht van leven en werk van Mies en van de ontwikkeling van de Nederlandse televisie.

AdeleAdele - Chas Newkey-Burden
Ze heeft alle records verbroken, meerdere prijzen gewonnen en miljoenen fans. Maar wie is Adele eigenlijk? Wat zijn de verhalen achter haar prachtige liedjes? In deze biografie wordt haar privéleven – dat ze altijd afgeschermd probeert te houden van de pers – ontrafeld. Van dieptepunten en onzekerheden, tot het gezinsleven en haar grote successen. Het geeft ons een ontroerend inkijkje in het leven van een van de grootste fenomenen van onze tijd.