De Bibliotheek & HOVO

De Limburgse bibliotheken en HOVO Limburg presenteren met trots een prachtig educatief programma in de bibliotheek, vol met culturele, geschiedkundige en verrassende onderwerpen waar iedereen aan kan deelnemen. 

HOVO (Nederland) is sinds 1990 de onderwijsinstelling die cursussen en lezingen organiseert voor iedereen die zich wil verdiepen in kunst, cultuur, filosofie, geschiedenis, psychologie, exacte vakken en meer. Wel op academisch niveau, maar zonder verplichtingen en tentamens. 

Samen met Limburgse bibliotheken heeft HOVO Limburg een speciaal cursus- en lezingenprogramma opgesteld dat plaatsvindt in de bibliotheek. De vertrouwde, vakbekwame en bevlogen docenten van HOVO geven colleges, lezingen en cursussen over actuele thema's waarin zij excelleren. 

Op deze pagina vind je de colleges die gevolgd kunnen worden bij de Bibliotheek Bibliorura. Alle colleges van HOVO in de bibliotheek zijn voor iedereen die interesse heeft te volgen, ook als u geen lid bent van de bibliotheek.

HOVO Limburg en de Limburgse bibliotheken zien u graag bij één van de vele leuke, leerzame activiteiten in de bieb! 

Ode aan Oekraïne: Kiëv

Ode aan Oekraïne De geschiedenis van steden in Oekraïne loopt langs grillige lijnen. Oekraïne was deel van het Kievse Roesj, van Polen-Litouwen, van het Russische, het Osmaanse en het Habsburgse Rijk, van de Sovjet-Unie, van nazi-Duitsland en van de landen die uit de puinhoop van de Sovjet-Unie ontstonden. De steden in dit gebied kenden door die voortdurende machtswisselingen en grensverschuivingen een rijke, multiculturele en multireligieuze bevolking, bestaande uit onder anderen Polen, Oekraïners, Russen, Duitsers, Grieken, Albanezen, Armeniërs en Joden.

Op donderdag 19 mei vertelt expert Peter van Nunen in een twee uur durend college alles wat je wil weten over Oekraïne, met de nadruk op hoofdstad Kiëv. De rijke en vaak tragische geschiedenis van Kiëv en de rest van Oekraïne wordt op dit moment uitgebreid met een hoofdstuk waarvan niemand weet hoe het af gaat lopen. Na het college is er uitgebreid de tijd om vragen te stellen aan Peter van Nunen. 

Wanneer: 19 mei van 19.30 tot 21.30 uur
Waar: de Bibliotheek Bibliorura
Kosten: €5,- voor leden, €7,50 voor niet-leden. Dit is inclusief een drankje.

Ode aan Oekraïne in andere bibliotheken:

Ode aan Oekraïne: Lviv - 25 mei van 20.00 tot 22.00 uur - Bibliocenter Weert
Ode aan Oekraïne: Kiev - 3 juni - BiblioNu Venray
Ode aan Oekraïne: Odessa - oktober - Bibliotheek Venlo

De functie van de darmen

Van mond tot kont, van hap tot plons

De functie van de darmenEr is in de media veel aandacht voor het maag-darmkanaal, vooral na het verschijnen van De mooie voedselmachine van Giulia Enders en Allemaal beestjes van Jop de Vrieze. Begrijpelijk, want veel (oudere) mensen hebben wel eens last van maag- en darmklachten. Vaak hebben ze geen idee wat er aan de hand is. Dat is jammer, want een aantal verschijnselen zijn wel te verklaren, te begrijpen en te behandelen.

In de lezing beschrijven we de tocht van het vloeibaar en vast voedsel door het mond-maag-darmkanaal in gezondheid en ziekte, waarin de darmbacteriën in toenemende mate een rol spelen. Eigenlijk wel de hoofdrol, want de darmbacteriën produceren stoffen die veelzijdige functies hebben. Vooral de interactie met het brein en de interactie met het immuunsysteem zijn daarbij van groot belang. Van hap tot plons is dus absoluut een belangrijk traject met grote consequenties voor ons welbevinden.

Wanneer: 17 juni van 10.00 tot 12.00 uur
Waar: de Bibliotheek Bibliorura
Kosten: €5,- voor leden, €7,50 voor niet-leden. Dit is inclusief een drankje.

De Bibliotheek & HOVO

Limburgse kastelen

Speciale kenmerken van Limburgse kastelen die men nergens anders in Nederland ziet

Limburgse kastelenLimburg heeft bijzondere kastelen. Waar anders in Nederland vind je een “hoogteburcht” of een “terrassenkasteel”? Ook heeft Limburg een geheel eigen versie van de renaissancestijl: de 'Maaslandse Renaissance' en in de 18e eeuw een eigen variant van de rococostijl: de 'Luik-Akense-Maastrichtse' decoratie stijl.

Ineke Beeling is kunsthistoricus gespecialiseerd in historische interieurs en adviseur voor restauraties, reconstructies en herinrichtingen van monumenten. Ze neemt je in deze lezing mee langs de mooiste kastelen van Limburg en vertelt over al hun bijzonderheden.

Wanneer: 18 september van 14.00 tot 16.00 uur
Waar: de Bibliotheek Bibliorura
Kosten: €5,00 voor leden, €7,50 voor niet-leden. Dit is inclusief een drankje.

 Tickets