De Bibliotheek & HOVO

De Limburgse bibliotheken en HOVO Limburg presenteren met trots een prachtig educatief najaars-programma in de bibliotheek, vol met culturele, geschiedkundige en verrassende onderwerpen waar iedereen aan kan deelnemen. 

HOVO (Nederland) is sinds 1990 de onderwijsinstelling die cursussen en lezingen organiseert voor iedereen die zich wil verdiepen in kunst, cultuur, filosofie, geschiedenis, psychologie, exacte vakken en meer. Wel op academisch niveau, maar zonder verplichtingen en tentamens. 

Samen met vijf Limburgse bibliotheken heeft HOVO Limburg een speciaal cursus- en lezingenprogramma opgesteld dat plaatsvindt in de bibliotheek. De vertrouwde, vakbekwame en bevlogen docenten van HOVO geven vanaf september colleges, lezingen en cursussen over actuele thema's waarin zij excelleren. 

Op deze pagina vindt u de cursussen en colleges die gevolgd kunnen worden bij de Bibliotheek Bibliorura. Alle colleges van HOVO in de bibliotheek zijn voor iedereen die interesse heeft te volgen, ook als u geen lid bent van de bibliotheek.

Naast de activiteiten bij de Bibliotheek Bibliorura kunt u ook colleges van HOVO volgen bij Bibliotheek Meerssen, Bibliotheek Venlo, SCHUNCK (Heerlen) en Bibliocenter (Weert en omgeving). De HOVO-programma's van deze bibliotheken vindt u in deze folder.

HOVO Limburg en de Limburgse bibliotheken zien u graag bij één van de vele leuke, leerzame activiteiten in de bieb! 

Kopje kennis: Het raadsel Noord-Korea

Noord-Korea voor niet-bezoekers verklaard

Woensdag 27 oktober 2021 van 10.00 tot 11.00 uur

HOVO Noord KoreaNoord-Korea is niet wat we denken dat het is. Het is weliswaar een gesloten land, maar het neemt volop deel aan mondiale communicatie, mondiale handel en mondiale trends.

Ing. Klaas Damhof is een ervaren Noord-Korea-reiziger en -watcher. Zijn laatste reis in april 2019 bracht hem naar het platteland van Noord-Korea. In een college van een uur deelt hij zijn uitgebreide kennis en ervaringen met u. 

Kosten en aanmelden
Leden van de Bibliotheek Bibliorura: €5,00
Niet-leden: €7,50

Tickets zijn inclusief drankjes.

 AANMELDEN 

Kopje kennis: Ophef door een boek

Spraakmakende klassiekers met invloed op maatschappelijke veranderingen

Vrijdag 12, 19 en 26 november van 10.00 tot 12.00 uur

HOVO LiteratuurEr zijn boeken die nu tot de literaire canon worden gerekend en die ooit een belangrijke rol hebben gespeeld in maatschappelijke kwesties. Hoe hebben boeken het denken over slavernij, politieke onderdrukking en wetenschappelijke experimenten beïnvloed? Uncle Tom’s Cabin van Harriet Beecher Stowe speelde een belangrijke rol bij de afschaffing van de slavernij. In welke tijd schreef Stowe haar boek en hoe lezen we het nu? Hoe verhoudt deze roman zich tot Beminde van Toni Morrison? In deze cursus van drie sessies staat telkens een klassiek werk over een controversiële kwestie centraal. Deze klassieker zal met een roman over hetzelfde thema in dialoog worden geplaatst.

Sessie 1: Slavernij
De hut van Oom Tom - Harriet Beecher Stowe
Beminde - Tony Morrison

Sessie 2: Duivels
De Meester en Margarita - Michail Boelgakov
Mephisto, roman van een carrière - Klaus Mann

Sessie 3: Wetenschappelijke experimenten
Het monster van Frankenstein - Mary Shelley
Ivanov - Hanna Bervoets

Deelnemers dienen de boeken voorafgaand aan de cursus te hebben gelezen (of in ieder geval een van de twee titels per sessie). De bibliotheek heeft van elke titel enkele exemplaren te leen, maar er is niet voor elke deelnemer een exemplaar beschikbaar. Verschillende titels zijn als e-book te lezen via de Online Bibliotheek. Elke deelnemer is zelf verantwoordelijk voor het op tijd in bezit hebben van het boek.

Docent
Dr. E.G.M. (Liesbeth) Vonhögen-Geertsema studeerde Nederlands MO a en b aan de Katholieke Leergangen in Sittard en Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit in Heerlen. Hier promoveerde zij in 2017 op een proefschrift over de doorwerking van de Tweede Wereldoorlog in de Nederlandse poëzie tussen 1945 en 2005. Ze schrijft poëzierecensies en begeleidt leesgroepen.

Kosten en aanmelden
Leden van de Bibliotheek Bibliorura: €60,00
Niet-leden: €65,00

Tickets zijn inclusief drankjes en een afsluitende lunch op 26 november.

 AANMELDEN 

De Bibliotheek & HOVO

Kopje kennis: Privacy in het informatietijdperk

Een filosofische analyse over Big Data en privacy

8 december 2021 van 10.00 tot 12.00 uur

HOVO privacyIn dit tijdperk van Big Data, artificiële intelligentie en algoritmes maken we ons steeds meer zorgen over onze privacy. In dit college bekijken we de impact van het informatietijdperk op de privacy en gaan we na of onze zorgen terecht zijn.

Docent
Dr. Thieu Kuijs volgde M.O.-lerarenopleiding Nederlands en Geschiedenis. Hij is gepromoveerd in de wetenschapsfilosofie. Als zelfstandig ondernemer in de ICT voert hij onafhankelijk onderzoek uit naar de maatschappelijke toepassingen van de ICT.

Kosten en aanmelden
Leden van de Bibliotheek Bibliorura: €17,50
Niet-leden: €20,00

Tickets zijn inclusief drankjes en lunch.

 AANMELDEN