Op dinsdag 10 december 2019 – de Dag van de Mensenrechten – worden overal ter wereld persoonlijke, handgeschreven brieven gestuurd naar autoriteiten in verschillende landen.

Het gaat dan over mensen die groot onrecht is aangedaan. Mensen die gevangenzitten omdat ze opkomen voor de rechten van anderen, die worden gemarteld omdat ze voor hun mening uitkomen of die worden bedreigd om wie ze zijn. Door al die brieven verandert hun leven: ze komen vrij, hun marteling stopt of ze krijgen bescherming. Een lawine aan brieven maakt indruk. Want niemand wil bekendstaan als onderdrukker, folteraar of tiran.

Ook brieven en kaarten gericht aan de slachtoffers zijn belangrijk. Als je weet dat er mensen aan je denken, dan helpt dat om vol te houden. Dan krijg je hoop. Zo schreven we in 2014 voor Moses Akatugba uit Nigeria. Hij werd – 16 jaar oud – opgepakt op verdenking van het stelen van telefoons. Hij werd gemarteld en ter dood veroordeeld. Na duizenden brieven van Amnesty kwam hij vrij, en schreef: “Ik ken deze mensen niet, heb ze nooit ontmoet, maar toen ik om hulp schreeuwde kwamen ze in actie om mij te redden. Toen ik hoorde wat jullie voor me hadden gedaan was ik de gelukkigste man op aarde. Ik hou van jullie allemaal”.

Ook in Nederland gaan we schrijven op tal van plaatsen. Dit jaar besteedt Amnesty vooral aandacht aan jongeren. In Roermond kun je op dinsdag 10 december op drie plaatsen meedoen aan Write for Rights:

In de Bibliotheek Bibliorura, Gabriël Gorriszaal, Neerstraat 11-13, 6041 KA Roermond
Van 14.00 uur tot 17.00 uur

In Boekhuis De Kleine Tovenaar, Hoekstraat 3, 6042 GR Maasniel
Van 13.00 tot 16 .00 uur

In boekhandel De Plantage, Neerstraat 52A 6041 KD Roermond
Van 14.00 tot 17.00 uur

Iedereen kan meedoen. Er liggen “voorbeeldbrieven” (meestal in het Engels) en er zijn altijd mensen van Amnesty om je te helpen.