De boeken-top-5 van september is gemaakt door onze nieuwe college Janneke. Janneke werkt als leesconsulent voor de leeftijd 12 tot 18 jaar en weet daardoor als geen ander welke young-adultboeken op dit moment populair zijn. Ze heeft haar 5 favorieten voor je op een rijtje gezet. Heb je deze boeken allemaal al gelezen? Kom dan eens naar de bibliotheek en vraag Janneke om nog meer goede tips.

De top 5 van deze maand:

Riders - Veronica Rossi
De 18-jarige Gideon volgt een opleiding tot soldaat bij het Amerikaanse leger. Tijdens een parachutesprong gaat zijn scherm niet open. Merkwaardig genoeg overleeft Gideon de val. Wanneer hij de mooie, mysterieuze Daryn ontmoet, vertelt zij hem dat hij Oorlog is, een van de vier ruiters van de Apocalyps. Samen met Daryn gaat Gideon op zoek naar de drie overige ruiters.

Het boek is spannend én grappig en je leest het in één ruk uit. Veronica Rossi schreef eerder al de trilogie ‘Een wereld zonder hemel’. Deze trilogie is in 25 landen uitgebracht.

Showstopper - Hayley Barker
Hoshiko (16) werkt als koorddanseres in het befaamde Droesemcircus, waar zij avond na avond optreedt voor de Zuiveren. Het is een zwaar en riskant bestaan: de circusdirecteur buit de Droesems uit en regelmatig vallen er doden tijdens de mensonterende, levensgevaarlijke optredens. Wanneer Ben, de zoon van de minister van Droesemhandhaving, het Circus bezoekt wordt hij hopeloos verliefd op Hoshiko. Al snel ontdekt Ben dat zijn hele bestaan gebaseerd is op een leugen en besluit hij Hoshiko te redden uit de waanzin van het Circus.

Dit boek is duister, confronterend en het zet je gegarandeerd aan het denken over de verschillen tussen arm en rijk in onze samenleving.

Ik zie je tussen de wolken - Maren Stoffels
Het gaat niet goed met Lauren op de middelbare school. Door haar gedrag moet Lauren vervroegd de eindstage Maatschappijleer doen: ze wordt in het ziekenhuis buddy van een 9-jarig kankerpatiëntje, Casper. Op de afdeling ontmoet ze ook een leeftijdgenote, Jasmijn, die zich eerst vijandig tegenover haar gedraagt. Lauren krijgt een vriendje, Sepp, maar de tegenstrijdige gevoelens die Jasmijn bij haar oproept, maken haar steeds meer gespannen.

Boeiend geschreven boek over moeilijke onderwerpen: niet alleen snijdt Lauren zichzelf, ze ontdekt ook haar seksuele gevoelens voor Jasmijn.

Inkt - Alice Broadway
Leora, 16 jaar, rouwt om haar pas gestorven vader. In Leora's wereld wordt alles wat je meemaakt op je huid getatoeëerd. Wanneer je sterft, wordt van jouw huid een boek gemaakt waarmee je nageslacht zich jou kan herinneren. Maar dat boek wordt alleen bewaard als jouw leven waardig wordt bevonden. De grootste zonde is om blanco te zijn en bewust geen tatoeages te nemen. Leora’s vader blijkt een tatoeage te hebben die voorspelt dat hij niet mag worden herinnerd. De tatoeage wijst op een verleden waar Leora niks van af weet. Haar vaders nagedachtenis staat op het spel. Leora moet haar positie binnen het politieke veld bepalen en haar uitzonderlijke talent voor het lezen van tatoeages gebruiken om te bepalen wat goed en slecht is.

Dit is een spannend verhaal waarin privacy niet zo vanzelfsprekend is.

Kill the boy band - Goldy Moldavsky
Vier meiden houden van de boy band The Ruperts. Als Strepurs, zoals de fans van de band zichzelf noemen, hebben ze er alles voor over om de jongens te ontmoeten. Wanneer de boyband in een hotel in New York overnacht, besluiten de meiden er ook een kamer te boeken. Het verblijf verandert van een onschuldig plan om de jongens te zien in een krankzinnig drama met ontvoering van het minst geliefde boybandlid.

Als je fan bent van een band, dan vind je dit boek zeker leuk.