Bibliorura

foto van Eva Meijer is gemaakt door Irwan Droog

Uit de genomineerden Murat Isik, Eva Meijer, David Nolens, Annel de Noré, Christine Otten en Chris de Stoop is Eva Meijer uitgeroepen als winnaar van de Halewijnprijs 2017. De Halewijnprijs wordt dit jaar voor de 31ste maal uitgereikt. Eerder werd de prijs gewonnen door auteurs als Tommy Wieringa, Arthur Japin, Esther Gerritsen en Benny Lindelauf. De Reinaerttrofee 2017 voor Beste Boek namens de jongeren van Roermond gaat naar Christine Otten voor haar boek We hadden liefde, we hadden wapens.

De jury van de Halewijnprijs heeft na intensief overleg unaniem besloten Eva Meijer als winnaar van de Halewijnprijs 2017 uit te roepen. Eva Meijer is volgens de jury een groot literair talent met een belangrijke boodschap. Zij weet in haar werk deze zaken op een overtuigend eigenzinnige manier te combineren. In een mooie natuurlijke schrijfstijl toont zij dat er een wereld te winnen valt, wanneer menselijke dieren oog krijgen voor communicatie van en met niet-menselijke dieren.

De jongerenjury van de Reinaerttrofee heeft We hadden liefde, we hadden wapens van Christine Otten gekozen als Beste Boek. We hadden liefde, we hadden wapens vertelt het verhaal van een Afro-Amerikaans gezin dat in de jaren ‘50 en ‘60 strijdt voor burgerrechten. Het verhaal neemt je mee naar een stuk geschiedenis dat volgens de jongeren onderbelicht blijft in het geschiedenisonderwijs en maakt de lezer bewust van wat racisme kan aanrichten. Het boek heeft de jongerenjury verward, maar vooral geboeid achtergelaten. Een verhaal dat volgens de jongerenjury verteld moet worden.

De uitreiking van de prijzen zal plaatsvinden op zondag 11 maart 2018 in het Royal Theater te Roermond. Na de uitreiking van de Halewijnprijs en de Reinaerttrofee zal de Vlaamse schrijver Tom Lanoye geïnterviewd worden door Peter Winkels. Tom Lanoye is auteur van onder andere Sprakeloos (2009), Gelukkige slaven (2013), Zuivering (2017) en Heldere Hemel, het Boekenweekgeschenk van 2012.

Na afloop van de uitreiking van de prijzen en het interview zal er gelegenheid zijn om boeken te kopen en te laten signeren. De boekverkoop zal verzorgd worden door boekhandel Plantage Roermond.

Programma:
13.30 – 14.30 u Uitreiking Halewijnprijs en Reinaerttrofee
14.30 – 15.30 u Peter Winkels interviewt Tom Lanoye
15.30 – 16.00 u Boekverkoop door boekhandel Plantage Roermond en signeren

Locatie:
Royal Theater
Hamstraat 7, Roermond

Tickets:
Gratis voor leden van de Bibliotheek Bibliorura, €5 voor niet-leden (inclusief één consumptie).
Tickets zijn tot uiterlijk 7 maart 2018 verkrijgbaar via info@bibliorura.nl. Vermeld in uw e-mail uw adresgegevens en, als u lid bent van de bibliotheek, uw lenerpasnummer.

 

Rudie: ssoid=8tg4bh8tu5qt7jv0m139rssvs4&ssokey=joomla&catid=79&id=789&sid=373de501-f60c-47d8-9f3a-94763610ac6a