Bibliorura

Op 10 december 2017 – de Dag van de Mensenrechten – worden overal ter wereld persoonlijke, handgeschreven brieven geschreven voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Ook in Nederland gaan we schrijven voor 10 situaties in de wereld. Bijv. voor Idil Eser, in Turkije opgepakt vanwege zijn inzet voor het naleven van de mensenrechten. Of voor Mahadine uit Tsjaad. Hij bekritiseerde de regering op Facebook. Hiervoor werd hij onlangs gevangengezet en gemarteld. In de brieven wordt gevraagd om vrijlating van gewetensgevangenen, om te stoppen met de doodstraf, marteling of discriminatie.

Machthebbers staan liever niet te boek als onderdrukker, folteraar of tiran. Ook brieven gericht aan de slachtoffers zijn belangrijk. Als je weet dat er mensen over de hele wereld aan je denken, dan geeft dat de kracht om vol te houden. Dan krijg je hoop. Yecenia Armenta uit Mexico, die na een vorige Schrijfmarathon vrijkwam, liet ons weten: ‘Ik las de brieven. Ik las ze allemaal. De brievenschrijvers doen het mooiste wat ze kunnen: mensen in onrechtvaardige situaties helpen. Het voelt fantastisch!’

En het werkt. Op 3 oktober jongstleden is de Oezbeek Azam Farmonov vrijgekomen. Onder meer tijdens de schrijfmarathon van 2009 is er voor hem geschreven.

Vorig jaar werden er vanuit Nederland meer dan 100.000 brieven verstuurd. Dit jaar minstens zoveel? Schrijft u liever een groetenkaart om iemand een hart onder de riem te steken: dat kan ook.
In Roermond kunt u op 9 en 10 december op drie plaatsen meedoen aan de schrijfmarathon:

Op zaterdag 9 december van 10 tot 16 uur in de Bibliotheek Bibliorura, Gabriël Gorriszaal
Neerstraat 11-13, 6041 KA Roermond

Op zaterdag 9 december van 11 tot 14 uur in Boekhuis de Kleine Tovenaar,
Hoekstraat 3, 6042 GR Maasniel. (Met koffie en dropjes)

Op zondag 10 december van 12 tot 14 uur in de Ursula Kapel
Voogdijstraat 24, 6041 GD Roermond. (Met koffie en live achtergrondmuziek)

Iedereen kan meedoen. Er liggen “voorbeeldbrieven” (meestal in het Engels) en er zijn altijd mensen van Amnesty om u te helpen.

Meer informatie
www.amnesty.nl/schrijfmarathon-2017
www.facebook.com/amnestyroermond
of bij
Marie-José Frencken, E: mjfrencken@live.nl
Kees Spapens, T: 0475-327432; E: keesspapens@gmail.com