Lucky Cornelissen

Wat is er nou mooier dan het plezier in lezen delen met een ander? De Boekendienst aan Huis brengt boeken naar mensen die niet meer naar de bibliotheek kunnen komen. Vrijwilligster Lucky Cornelissen vertelt er vol vuur over.
Eén keer per drie weken is ze er een ochtend zoet mee, met de Boekendienst aan Huis van De Bibliotheek Bibliorura. Op zulke dagen stapt de 55-jarige indicatiearts uit Roermond in alle vroegte op de fiets voor haar gebruikelijke ronde.
Bij de Roermondse stadsbibliotheek, tegenover het Roercenter, liggen de stapeltjes boeken voor de klanten dan al op haar te wachten. Een nieuwe lading leesvoer van gemiddeld tussen de zes en tien boeken, persoonlijk geselecteerd door een vaste Biblioruramedewerkster, die intussen wel weet wat d’r lezers willen.
Vervolgens zet Lucky Cornelissen koers naar Boukoul. Terwijl ze peddelt, zoeft het landschap voorbij, met de seizoenen wisselend van kleur. Ze geniet van elke rit, zo met de fietstassen vol boeken en de wind in heur haar. En fietsen is gezond - ook mooi meegenomen.
Boekentips
De route ligt vast, de gesprekken bij de klanten, vaak bij een kopje koffie, zijn altijd anders. Meestal gaan ze over boeken. Soms heeft de arts enkele van de meegebrachte boeken zelf gelezen. Dan wisselen ze tips en ervaringen uit; leuk, lezers onder elkaar. En soms gaat het over (klein)kinderen, gezondheid of over wat er zoal speelt.
“Ik doe dit nu vijf jaar en langzaam leer je elkaar steeds beter kennen. Ik heb twee klanten met uiteenlopende karakters. Ik zou niet zover willen gaan om ze vriendinnen te noemen, maar met beiden heb ik een band opgebouwd. Eén is onlangs opgenomen in een verpleeghuis. Toen ben ik daar de boeken gaan brengen. Tja, dat doe je dan toch. Daar was ze erg blij mee.”
Oudere deelnemers
De Boekendienst aan Huis is voor iedereen in de gemeente Roermond die niet zelf naar de stadsbibliotheek kan komen. Bijvoorbeeld vanwege hoge leeftijd, langdurige ziekte en/of een handicap. De dienst is er voor jong en oud.
“De huidige gebruikers zijn vooral oudere mensen die in het verleden met plezier hebben gelezen”, weet Lucky Cornelissen. Ze worden geholpen door een aantal enthousiaste boekenkoeriers met elk twee of drie vaste adresjes. “Er zijn twee mannelijke vrijwilligers. De rest bestaat uit vrouwen, gemiddeld tussen de vijftig en zeventig jaar.”
Het zijn zorgzame types die houden van boeken, en van een praatje. Dat laatste hoort echt bij de boekendienst, verzekert ze: “Het sociale contact is voor veel onze tientallen klanten
belangrijk. Door hun hoge leeftijd, zijn veel van hen alleen. Een leuk praatje is dan welkom. En wat is er nou leuker dan je enthousiasme delen over boeken die je de moeite waard vindt?”
Vrijwilliger of klant worden van de Roermondse Boekendienst aan Huis? Bel binnen kantooruren naar 0475-519000 of mail naar lumeij@bibliorura.nl.

Door Johan de Wal