Bibliorura

De Halewijnprijs, literatuurprijs van de stad Roermond, wordt jaarlijks toegekend aan een literair talent dat, naar de mening van een deskundige jury, op grond van de kwaliteit van haar/zijn verschenen werk extra belangstelling verdient. De prijs bestaat uit een geldbedrag en een kleinplastiek in brons van de kunstenaar Dick van Wijk. De Halewijnprijs wordt dit jaar voor de 31ste maal uitgereikt.

De genomineerden voor de Halewijnprijs 2017 - met vermelding van hun laatst verschenen werk – zijn
• Murat Isik, Wees onzichtbaar
• Eva Meijer, Het vogelhuis
• David Nolens, De waan van Cotard
• Annel de Noré, Vers vlees oud bloed
• Christine Otten, We hadden liefde, we hadden wapens
• Chris de Stoop, Ex reporter; Dit is mijn hof

De jury van de Halewijnprijs 2017 bestaat uit Peter Altena (neerlandicus en docent), Annelies Eisinga (literatuurwetenschapper en coach), Pon Kranen (voorzitter en algemeen literatuurwetenschapper) en Philo Offermans (lerarenopleider en neerlandicus).

Sinds enkele jaren wordt naast de Halewijnprijs ook de Reinaerttrofee uitgereikt. Hiervoor wordt een jongerenjury gevormd, die werk van alle genomineerde auteurs ‘mee-leest’. Het doel van deze jongerenjury is om bij jongeren passie voor lezen en literatuur te activeren en alle genomineerden meer aandacht te geven in de periode voordat de winnaar bekend wordt gemaakt. De jongerenjury roept een eigen winnaar uit, die op de prijsuitreiking van de Halewijnprijs de Reinaerttrofee ontvangt voor Beste Boek van de genomineerden voor de Halewijnprijs. De Bibliotheek Bibliorura en docenten van BC Broekhin begeleiden dit Reinaerttrofee-leesproces.

In januari 2018 worden de winnaars van de Halewijnprijs en Reinaerttrofee bekend gemaakt. De prijsuitreiking vindt plaats op zondag 11 maart 2018 in Roermond tijdens de Boekenweek 2018.

Organisatie van de prijsuitreiking is in handen van de Bibliotheek Bibliorura, info: 0475-519 000 of info@bibliorura.nl

 

Foto: kleinplastiek in brons van de kunstenaar Dick van Wijk.

Tijdens opROER 2017 is het culturele seizoen van Roermond feestelijk geopend.
Op maandag 18 september hebben de scholieren van het VMBO en HAVO/VWO kennis gemaakt met de culturele instellingen van de stad. Bij de Bibliotheek Bibliorura kregen de scholieren een literaire opdracht en maakten zij kennis met de boekencollectie van de bibliotheek.

Na afloop kregen de scholieren 3PAK cadeau, de verhalenbundel van de Literatour, de Boekenweek voor jongeren. Daarnaast maken de scholieren met de meest origineel ingevulde opdracht ook nog kans op een gratis jaarabonnement van de Bibliotheek. De winnaars ontvangen binnenkort per e-mail een bericht.
Zie de slideshow voor een sfeerimpressie van opROER 2017.

Samen lezen is nog leuker!
Alleen met een boek op de bank is leuk. Maar het is nog leuker als je over een boek, de schrijver en literatuur kunt praten met anderen. Daarom zijn veel mensen lid van een leeskring of leesclub. Een leeskring is een kleine groep mensen die gedurende een bepaalde periode hetzelfde boek leest. Ze komen daarna samen om te praten en te discussiëren over het boek. De Bibliotheek Bibliorura heeft een leesgroep die 1x per maand van oktober tot en met mei bij elkaar komt. In deze leesgroep begeleid door neerlandicus Ben van den Baar zijn nog enkele plaatsen vrij.


Data
De leesgroep komt bij elkaar op de volgende woensdagavonden: 25 oktober, 22 november, 13 december, 24 januari, 21 februari, 21 maart, 19 april en 17 mei.

Programma
Ben van den Baar zal de volgende titels met u bespreken: Javier Marías – Zo begint het slechte, Lize Spit – Het smelt, Alfred Birney – De tolk van Java, Colm Tóibin – Nora, Robert Anker – In de wereld, Erik Menkveld – Het grote zwijgen, een poëzieavond aan de hand van een zelf samengestelde bloemlezing en een nog te bepalen toneelstuk.
Kosten
De kosten bedragen:
€ 105,00 voor leden van de Bibliotheek Bibliorura
€ 140,00 voor niet-leden.
Heeft u zin om mee te doen of wilt u nog extra informatie? Mail dan naar reyners@bibliorura.nl voor een toelichting en/of aanmeldingsformulier.

 

2,5 miljoen volwassenen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven en rekenen. Om dit onder de aandacht te brengen organiseert Stichting Lezen & Schrijven van 4 tot en met 10 september de Week van de Alfabetisering. We roepen iedereen op om deze week te helpen. Doe mee! Zo zetten we samen laaggeletterdheid op de kaart.

Taalcafés en digiTaalspreekuur

In september starten we met het uitbreiden van het Taalcafé en met een digiTaalspreekuur. U bent vanaf september elke dinsdagavond van 18.30u tot 20.00u welkom in de Bibliotheek Bibliorura in Roermond en op donderdagochtend van 9.30u tot 11.30u in wijkcentrum De Terp.

U kunt bij het Taalcafé terecht voor het oefenen van de Nederlands taal en bij het digiTaalspreekuur voor het stellen van al uw vragen over taal en het omgaan met de computer. U kunt hier altijd zonder aanmelding binnen lopen.

TaalHeldenverkiezing

TaalHelden zijn mensen die zich al jarenlang inzetten om Nederland geletterd te maken. Met de TaalHeldenverkiezing worden zij extra in het zonnetje gezet. Tijdens de Taallunch op 6 september zal bekend worden wie zich de Limburgse TaalHeld 2017 mogen noemen.

De TaalHelden worden genomineerd in drie categorieën: Taalcursist, Taalbegeleider en Bruggenbouwer. In deze laatste categorie zijn ook Cindy Tholen, leesconsulent van de Bibliotheek Bibliorura en Marjo Vogels van Stichting Wel.kom genomineerd. Als duo zetten zich in voor het taalnetwerk en preventie van laaggeletterdheid in Roermond.

 

Jos Saes begon zijn loopbaan bij de Openbare Bibliotheek Roermond op 1 augustus 1976 als hoofd van de documentatieafdeling. In 1980 werd hij benoemd tot directeur een baan die hij tot 1 april 2016 met heel veel passie en bevlogenheid heeft vervuld.
Hij verhuisde zijn bibliotheek diverse malen, van het Stationsplein tot uiteindelijk de huidige locatie aan de Neerstraat in 2000.
Jos was een man met een duidelijke visie op het bibliotheekwerk. Hij wist deze visie telkens weer om te zetten in een voortdurend met de maatschappij mee veranderende bibliotheek. Kenmerkend voor hem was dat hij goed luisterde naar de klanten en zijn medewerkers. Hij toetste dat wat iemand hem vertelde altijd in de praktijk. Zijn medewerkers typeerden hem vooral als benaderbaar, hij stond tussen zijn mensen. Toen hij door een aantal bezuinigingen moest reorganiseren en er mensen ontslagen moesten worden, greep hem dit persoonlijk erg aan. Hij waarschuwde zijn managers altijd dat ze niet te betrokken moesten raken, maar gaf hierin gelukkig nooit het goede voorbeeld. Dat maakte hem tot de man die hij was en leverde hem een grote loyaliteit op van zijn medewerkers.
Gedurende zijn loopbaan leerde hij omgaan met de politiek. Binnen een gesubsidieerde instelling een vereiste. Hij werd hierdoor vooral strategisch sterk. Hij wist het juiste moment aan te grijpen om zijn visie kenbaar te maken. Zijn voorkeur voor transparantie en directheid leverde hem niet altijd vrienden op. Aan de andere kant wist hij als geen ander bruggen te slaan tussen mensen, met altijd als doel: kwalitatief goed bibliotheekwerk leveren, lokaal, maar ook regionaal. Hij leidde de organisatie door talloze veranderingen, maar bleef met zijn grote liefde voor literatuur altijd de basis van het bibliotheekwerk trouw. Een brede collectie die als basis diende voor het bibliotheekwerk dat de laatste jaren steeds meer de doelgroepen ging opzoeken. De bekroning hiervan, enkele weken voor zijn afscheid in 2016, was de opening van de 22e schoolbibliotheek met Jos stralend tussen honderden kinderen. Dat beeld houden wij graag voor altijd vast in ons hoofd. Hij legde met ons de basis voor toekomstbestendig bibliotheekwerk in de regio.
Bescheiden en niet graag op de voorgrond, maar met een blijvende impact op ons allemaal. Hij heeft ons als mens geraakt. Wij zullen hem nooit vergeten.

Vergeetachtigheid wordt vaak verward met dementie, maar lang niet iedereen die vergeetachtig is heeft dementie. Op donderdag 21 september, Wereld Alzheimer Dag, kunt u in de Bibliotheek Bibliorura een informatiebijeenkomst bezoeken waarin het onderscheid tussen vergeetachtigheid en dementie duidelijk wordt gemaakt. Lizzy Boots en Kees Spapens, psychologen bij Proteion en Alzheimer Midden-Limburg, geven uitleg over het geheugen en leren u op welke manieren u het geheugen kunt beïnvloeden. En mogelijk leert ons dat ook iets over hoe achteruitgang van het geheugen is te voorkomen.
Tijdens de bijeenkomst kunt u verschillende oefeningen doen om het geheugen te trainen. Succes is niet verzekerd, maar het streven is dat u na deze avond met meer zelfvertrouwen uw geheugentaken kunt uitvoeren.

Tijdens de bijeenkomst geeft tekenaar Arie Voogd een toelichting op zijn expositie ‘Verstild leven’. Deze is van maandag 28 augustus t/m donderdag 28 september te zien in de Gabriël Gorriszaal.

Deze bijeenkomst van Dementievriendelijk Roermond (een initiatief van Gemeente Roermond) vindt plaats tijdens de Wereld Alzheimer Week van 18 t/m 24 september 2017.

Datum: donderdag 21 september, 18.45-21.00 uur
Locatie: de Bibliotheek Bibliorura, Gabriël Gorriszaal, Neerstraat 11, Roermond
Gratis toegang. Inclusief consumptie. Aanmelden: inlichting@bibliorura.nl

 

feed-image RSS feeds