Bibliorura

Een van de bestsellerboeken van dit najaar is De Eeuw van Gisèle, de biografie van kunstenares Gisèle van Waterschoot van der Gracht (1912-2013). Zij was een leerling – en minnares – van de Roermondse glazenier Joep Nicolas. Op 25 november geeft auteur Annet Mooij hierover de lezing ‘De muze en de meester – Gisèle van Waterschoot van der Gracht en Joep Nicolas in Roermond’. Tijdens de pauze is er boekenverkoop door Plantage Boekhandel Roermond en signeert Annet Mooij exemplaren van haar boek. Aansluitend leidt Gerard van de Garde u rond door de tentoonstelling ‘Panorama Joep Nicolas’ in het Historiehuis.

De lezing is onderdeel van de manifestatie Roermond Glazeniersstad.

Datum en tijd: 25 november, van 15.00 uur tot 16.30 uur.
Plaats: Gabriël Gorriszaal, de Bibliotheek Bibliorura (Neerstraat 11).
Entree: gratis, inclusief pauzedrankje. S.v.p. vooraf aanmelden via onderstaande button.

Dit jaar staat de hele maand november in het teken van eten! Niet alleen vindt van 10 tot en met 18 november de Kookboekenweek plaats, ook Nederland Leest heeft dit jaar met eten te maken.

Nederland Leest heeft dit jaar als thema ‘voeding’. De hele maand november kunt u het gratis geschenkboek Je bent wat je leest ophalen in de bibliotheek. Dit jaar is het geschenkboek speciaal voor de bibliotheken geschreven. Het boek bestaat uit vijf hoofdstukken die elk door een andere auteur geschreven zijn.

Het boek begint met een hoofdstuk over koken, op geheel eigen wijze geschreven door Kok des vaderlands Pierre Wind. Een stukje culinaire geschiedenis wordt verzorgd door Charlotte Kleyn. Marion Pauw zorgt voor een spannend tussendoortje zoals alleen zij dat kan. Rosanne Hertzberger, bekend van haar boek Ode aan de E-nummers, is voor Je bent wat je leest in de voedselmarketing gedoken en culinair recensent Joël Broekaert schrijft over de impact van ons eten op het milieu.

Het geschenkboek Je bent wat je leest is vanaf 1 november gratis af te halen in de bibliotheek. Wees er snel bij want op=op.

We zijn tegenwoordig meer dan ooit met voeding en de impact daarvan op onze gezondheid en het milieu bezig. Er zijn steeds meer biologische, fair trade, ecologische en natuurlijke producten te krijgen en de keurmerken schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar waar zijn al deze producten en keurmerken op gebaseerd? Op basis waarvan kies je voor bepaalde producten? En past vlees nu wel of niet in een duurzaam voedingspatroon?

Op 22 november komt diëtist en klinisch epidemioloog Saraï Pannekoek naar de bibliotheek om u handvatten te bieden voor een duurzamer voedingspatroon. Het eerste deel van de avond vertelt ze over wetenschappelijk onderzoek naar gezonde en duurzame voeding en hoe dit zich vertaalt naar de producten die we in de supermarkt vinden. Want wat als je als consument hebt besloten dat je gezond en duurzaam wil eten? Hoe ga je dan van start? Waar moet je op letten in de supermarkt? Welke keurmerken zijn te vertrouwen? Na de pauze wordt er aan de hand van een aantal prikkelende stellingen gediscussieerd over gezonde en duurzame voeding en mogen er vragen gesteld worden aan Saraï.

Deze informatieve avond vol tips en trucs om duurzamer te leven is voor onze leden gratis te bezoeken. Bent u geen lid van de bibliotheek maar heeft u wel behoefte aan wat handvatten voor een duurzamer leven, dan bent u uiteraard ook van harte welkom. U betaalt dan €5 entree. Aanmelden voor de avond kan via de buttons onderaan deze pagina.

Datum en tijd: 22 november van 20.00 uur tot 22.00 uur
Locatie: de Bibliotheek Bibliorura, Neerstraat 11-13 in Roermond

        

Lezen, spelen en zingen met je baby en dreumes is leuk, maar je kan het nog leuker en actiever maken. Hoe? Maak gebruik van babygebaren. Tijdens een gezellige gebarenworkshop leert u meer over het gebruik van babygebaren. U ziet en ervaart hoe makkelijk babygebaren te leren en toe te passen zijn in de communicatie met uw kind.

De workshop babygebaren wordt gegeven door Esther Sluijsmans, logopediste en babycoach bij Babycoaching Esther. Zij zal u laten kennismaken met babygebaren en ze zal laten zien hoe leuk en gemakkelijk babygebaren toegepast kunnen worden bij het voorlezen, spelen en zingen. U gaat oefenen met babygebaren en u zult ontdekken hoe interactief samen lezen, zingen en spelen kan zijn. Daarnaast leert u meer over babygebaren en de positieve effecten van het gebruik ervan op de spraak-taalontwikkeling van uw kindje.

De workshop babygebaren wordt gegeven op woensdag 28 november van 9.30 uur tot 10.15 uur bij Kindercentrum ’t Knienke in Melick. De workshop is geschikt voor kinderen van 6 maanden tot 2 jaar. De toegang is gratis (u hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek) en er is plek voor 9 dreumesen met hun ouders/verzorgers. Aanmelden kan via onderstaande button.

 

We mogen weer stemmen op het beste boek van het afgelopen jaar! De NS-publieksprijs is de prijs voor het beste boek en de winnaar wordt gekozen door het publiek. De genomineerde boeken voor de prijs zijn de zes meest verkochte boeken van het afgelopen jaar. De genomineerden voor de NS-publieksprijs 2018 zijn:

Dagboek van een getuige - Astrid Holleeder
De heilige Rita - Tommy Wieringa
Het beste wat we hebben - Griet op de Beeck
Nazomer - Esther Verhoef
Stromboli - Saskia Noort
Zolang er leven is - Hendrik Groen

U kunt op uw favoriete boek van 2018 stemmen van 24 oktober tot en met 21 november. Stemmen kan via www.nspublieksprijs.nl of via het stemformulier in de bibliotheek. Op woensdagavond 21 november wordt de winnaar van de NS-publieksprijs 2018 bekendgemaakt bij De Wereld Draait Door.

 

Bang Mannetje
Daar was hij dan, zomaar op woensdagmiddag in de bibliotheek: Bang Mannetje! En hij was niet alleen. De draak, de spin, de heks en de toverboom waren er ook! Bang Mannetje wilde graag een dapper mannetjes worden, maar daarvoor moest hij eerst door het wilde woeste woud! Gelukkig waren er een heleboel kinderen naar de bibliotheek gekomen om hem aan te moedigen. Toen Bang Mannetje de toverboom eenmaal gevonden had, was hij nergens meer bang voor.

Bang Mannetje vond het zelfs wel leuk in de bibliotheek! Hij heeft een boek uitgezocht en hij hielp ook nog even met het opruimen van de boeken. Zowel Bang Mannetje als alle kinderen hebben een hele leuke middag gehad.

Gerard van Gemert & Mark Janssen
Wat hebben we een leuke zondagochtend gehad met Gerard van Gemert en Mark Janssen in het Royal Theater!

Gerard en Mark hebben verteld hoe ze een boek maken samen. Gerard vertelde hoe graag hij profvoetballer wilde worden (niet gelukt) en dat hij zo veel boeken over voetbal schrijft omdat hij heel erg van voetbal houdt. Mark houdt meer van wielrennen, maar hij vindt het toch leuk om tekeningen te maken voor voetbalboeken! Tijdens de voorstelling liet Mark zien hoe hij een tekening maakt. Van een wit vel met een paar zwarte lijntjes maakte hij een fantastische tekening van een leeuw.

Het publiek was erg enthousiast en heeft veel gelachen! Na de voorstelling was het behoorlijk druk bij de boekenverkoop van Boekhuis de kleine Tovenaar en alle boeken werden uitgebreid gesigneerd door Gerard en Mark.

Hopelijk hebben jullie net zoveel van de voorstellingen genoten als wij!

feed-image RSS feeds

Rudie: ssoid=e39rnrr015pf6e46gf5g495of0&ssokey=joomla&layout=blog&id=79&sid=0886531a-fd53-414f-92c2-c1fde681a9e9