Bibliorura

 Graag wijzen wij u op de aangepaste openingstijden van de Bibliotheek Bibliorura tijdens de feestdagen.

 Dinsdag 5 december   Pakjesavond   Geopend tot 17.00 uur
 Zondag 24 december  Kerstavond  Geopend tot 16.00 uur
 Maandag 25 december  Eerste Kerstdag  Gesloten
 Dinsdag 26 december  Tweede Kerstdag  Gesloten
 Zondag 31 december  Oudejaarsavond  Geopend tot 16.00 uur
 Maandag 1 januari 2018  Nieuwjaarsdag  Gesloten

 De medewerkers van de Bibliotheek Bibliorura wensen u fijne feestdagen!

Wil je meer te weten komen over robotica? Kom dan naar de Nederland Leest RobotStudio bij de Bibliotheek Bibliorura! Op woensdagmiddag 22 november 2017 ontdek je bij ons wat je allemaal kunt doen met robots, programmeertaal, 3D-pennen en 3D-printers. Een leuke middag voor jong en oud!

De jaarlijkse leescampagne Nederland Leest heeft dit jaar als thema ‘Robotica’. Daarom kun je in de bibliotheek in de vier beleefstations van onze RobotStudio meepraten over robots. Leer hoe je robots programmeert om bijvoorbeeld een parcours te volgen of probeer een 3D pen uit! Ook laat René Maréchal je kennis maken met de kunst van het 3D printen. Er valt dus genoeg te ontdekken!

De RobotStudio is geopend op drie verschillende momenten, van 14.00-15.00 uur, 15.05-16.05 uur en 16.10-17.10 uur. Je kunt de RobotStudio gratis bezoeken in de Gabriël Gorriszaal van de bibliotheek in Roermond. Vergeet niet om je vooraf aan te melden, want VOL=VOL.

Tot snel in de Nederland Leest RobotStudio!

Datum: woensdag 22 november 2017
Tijdvakken: 14.00-15.00 uur, 15.05-16.05 uur of 16.10-17.10 uur
Locatie: Gabriël Gorriszaal, 1ste etage van de bibliotheek
Voor iedereen vanaf 10 jaar. De toegang is gratis. Aanmelden is verplicht: inlichting@bibliorura.nl. Vermeld hierbij je keuze voor het eerste, tweede of derde tijdvak!

Op vrijdag 3 november zijn tijdens een feestelijke bijeenkomst het 100-jarige bestaan van onze bibliotheek, de ondertekening van het Taalakkoord en de opening van het digiTaalhuis gevierd.

De ochtend begon met de presentatie van het jubileumboek van de bibliotheek. In dit boek kunnen onze leden kennis maken met de mensen achter de bibliotheek en kunnen ze lezen over de geschiedenis van de bibliotheek. De eerste twee boekjes werden door directeur Jeanine Deckers symbolisch uitgereikt aan wethouder Pleyte van Roermond en wethouder Verheijden van Roerdalen. Ook alle mensen die hebben meegewerkt aan het boekje kregen een exemplaar uitgereikt.

Na de presentatie van het jubileumboek werden de pennen opgepakt om de handtekeningen onder het Taalakkoord Roermond, Roerdalen, Echt-Susteren te zetten. In dit Taalakkoord spreken de ondertekenaars af dat ze zich gezamenlijk actief gaan inzetten om de basisvaardigheden van de inwoners van Roermond, Roerdalen en Echt-Susteren te verbeteren. Een van de activiteiten die de Bibliotheek Bibliorura hiervoor organiseert, is het wekelijkse taalcafé. Hier kunnen mensen die hun Nederlands willen verbeteren terecht om samen te oefenen met het spreken van de taal. Een van de vaste bezoekers van dit taalcafé is Nabil Aleid. Hij is naast deelnemer inmiddels ook betrokken bij de ontwikkeling van het taalcafé en vertelde vanmorgen enthousiast aan alle aanwezigen hoe belangrijk het voor hem is om zijn Nederlands in een laagdrempelige omgeving te kunnen oefenen.

Na het ondertekenen van het Taalakkoord opende Nabil op feestelijke wijze het digiTaalhuis. Het digiTaalhuis is dé plek waar iedereen terecht kan met vragen over taal en digitale vaardigheden.

Na al deze feestelijkheden mochten een kopje koffie en een speciaal bibliotheekgebakje natuurlijk niet ontbreken. De prachtige muziek van Suzan Seegers maakte de ochtend compleet.

Ondertekenaars van het Taalakkoord zijn behalve de gemeentes Roermond en Roerdalen, de Bibliotheek Bibliorura en de Domijnen, ook Wel.kom en Menswel, Gilde educatie, Gilde Samenspraak, Totaal onderwijs, Academia talen, het Mundium College, Humanitas, Moedercentrum Maximina, Vluchtelingenwerk, de Volksuniversiteit, Stichting ABC Limburg, Westrom, Stichting Fam en Taal voor het Leven.

Foto's Maartje van Berkel

Dankzij onze trouwe leden bestaan wij dit jaar maar liefst 100 jaar. Wie jarig is trakteert, daarom ontvangen onze bestaande leden gedurende de hele maand november een jubileumtas en jubileumboek cadeau. Haal vanaf 1 november dus uw jubileumgeschenk op bij de receptie in de bibliotheek van Roermond!

Het jubileumboek biedt een kijkje achter de schermen bij de bibliotheek en bevat portretten van mensen die zich inzetten voor leesplezier en leesbevordering. Medewerkers van de bibliotheek, maar ook docenten en vrijwilligers delen hun persoonlijke herinneringen aan de bibliotheek.

 

De genomineerden voor de NS Publieksprijs, de prijs voor het beste boek, zijn bekend. U kunt tot en met woensdagavond 22 november 2017 stemmen op uw favoriete boek. Het winnende boek wordt op die avond bekendgemaakt.

Nominaties
U kunt stemmen op een van deze zes genomineerde boeken of op een boek naar vrije keuze. Wilt u de boeken eerst nog eens nalezen? Reserveer ze dan via onze online catalogus:

Mijn verhaal' van Johan Cruijff
'De wereld volgens Gijp' van Michel van Egmond
'Judas' van Astrid Holleeder
'De levens van Jan Six' van Geert Mak
'Huidpijn' van Saskia Noort
'Thomas Dekker' van Thijs Zonneveld

Breng uw stem uit via de website www.nspublieksprijs.nl en maak kans op een jaar lang gratis boeken en vrij reizen met de trein!

 

Ik, robot is de geniale futuristische vertelling van Isaac Asimov rond de hoofdpersoon Susan Calvin, robotpsycholoog in 2057, die terugblikt op haar leven. Een spannend boek met ook nog echte breinbrekers! Dit boek is van 1 t/m 30 november het Nederland Leest-cadeau, gratis voor leden van de Bibliotheek Bibliorura. Het thema van 2017 is robotica.

Op de website van Nederland Leest vindt u een leeswijzer met handige, extra informatie over het boek en de auteur. Neem een kijkje en praat mee over robotica!

Nederland Leest RobotStudio

Wilt u meer te weten komen over robotica? Kom dan naar de Nederland Leest RobotStudio bij de Bibliotheek Bibliorura! Op woensdagmiddag 22 november 2017 ontdekt u bij ons wat u allemaal kunt doen met robots, programmeertaal, 3D-pennen en 3D-printers. Een leuke middag voor jong en oud!

feed-image RSS feeds