Bibliorura

Van 17 tot en met 23 september is het Wereld Alzheimer Week. Ook bij de Bibliotheek Bibliorura zal aandacht zijn voor alzheimer en de gevolgen daarvan.

Op 20 september komt Ingrid Schouten-Minten in de bibliotheek vertellen over haar boek Dansen op de stilte. In dit boek vertelt zij haar ervaringen als dochter én mantelzorger bij het dementieproces bij haar moeder. “Een verhaal over liefde en loslaten, zoals het leven dat van ons vraagt.”

Het eerste deel van de avond zal Ingrid een lezing verzorgen vanuit èn over haar boek, waarin proza en poëzie worden afgewisseld. Het tweede deel van de avond is er ruimte om met elkaar het gesprek aan te gaan over het zorgen voor iemand met dementie.

Datum en tijd: 20 september van 19.00 uur tot 21.00 uur
Locatie: Gabriël Gorriszaal, de Bibliotheek Bibliorura Roermond
Deelname aan deze avond is gratis, maar u dient zich wel vooraf aan te melden. Aanmelden kan vanaf 3 september via www.bibliorura.nl. Er is plaats voor 50 personen en vol=vol.

aanmelden

We doen tegenwoordig bijna alles met onze telefoon. We sturen elkaar berichtjes via WhatsApp, we mailen, maken foto’s, regelen onze bankzaken en verzekeringszaken via apps en maken en delen aan de lopende band foto’s. Maar is dat eigenlijk wel zo’n goed idee? Wat zijn de veiligheidsrisico’s van al deze apps? Hoe gaan de makers van apps om met onze persoonlijke gegevens en onze privacy? Met andere woorden: to app or not to app?

Op 27 september organiseert de Bibliotheek Bibliorura een cybertalk met cyberwoman Mary-Jo de Leeuw. Mary-Jo de Leeuw is oprichter van denktank ‘Internet of Toys’ en is al haar hele leven geïnteresseerd in de digitale wereld. Daarnaast heeft ze onder andere onderzoek gedaan naar de meest gebruikte apps en de resultaten daarvan waren onthutsend.

Mary-Jo de Leeuw gaat tijdens de cybertalk in op cybersecurity. Het eerste deel van de avond zal Mary-Jo vertellen over de risico’s van het gebruik van apps en wat er allemaal met onze persoonlijke gegevens gebeurt. Daarna beantwoordt ze uw vragen en is er ruimte voor discussie.

Wilt u meepraten over de veiligheid van apps of heeft u vragen over dit onderwerp? Meld u dan aan voor deze cybertalk

Datum en tijd: 27 september van 20.00 uur tot 22.00 uur
Locatie: Gabriël Gorriszaal, de Bibliotheek Bibliorura
Kosten: Leden van de Bibliotheek Bibliorura mogen gratis deelnemen, niet-leden betalen €5,00.
Aanmelden kan vanaf 10 september via www.bibliorura.nl. Er is ruimte voor maximaal 50 deelnemers en vol=vol.

 

              ;

De Kinderboekenweek vindt dit jaar plaats van 3 tot en met 14 oktober. Tijdens de Kinderboekenweek zal de Bibliotheek Bibliorura weer verschillende activiteiten organiseren voor kinderen van alle leeftijden.

Gerard van Gemert en Mark Janssen
Op zondag 7 oktober komen schrijver Gerard van Gemert en illustrator Mark Janssen naar het Royal Theater in Roermond. Gerard en Mark hebben samen al heel veel boeken gemaakt en ze werken graag samen. Maar zijn ze naast goede collega’s ook vrienden? In een grappige voorstelling van een uur gaan ze op zoek naar het antwoord op deze vraag. En natuurlijk ontbreken het boeken maken, het voorlezen en het tekenen niet in dit uur waarin de kinderen geen seconde rust krijgen.

Na de voorstelling kunt u in de foyer van het Royal Theater boeken kopen en laten signeren bij de boekenstand van Boekhuis De Kleine Tovenaar.

Datum: zondag 7 oktober van 11.00 uur tot 13.00 uur
Locatie: Royal Theater, Hamstraat 7a in Roermond

Aanmelden: toegang is gratis, aanmelden vanaf 17 september via www.bibliorura.nl
Leeftijd: 8-12 jaar

 

 

Bang Mannetje
Op woensdag 10 oktober kunnen kinderen in de bibliotheek genieten van de voorstelling Bang Mannetje (naar het gelijknamige prentenboek). Bang Mannetje is voor alles bang. Bang om de straat op te gaan in zijn lievelingsbloemenbroek, bang om iets te zeggen als er iemand voordringt bij de bakker en bang voor spoken onder zijn bed. De toverboom kan hem veranderen in een dapper mannetje, maar dan moet hij wel eerst de draak, de spin en de heks in het wilde woeste woud trotseren! Gaat het hem lukken om de toverboom te vinden?

Datum: woensdag 10 oktober van 15.00 uur tot 15.45 uur
Locatie: de Bibliotheek Bibliorura, jeugdafdeling
Aanmelden: toegang is gratis, aanmelden vanaf 17 september via www.bibliorura.nl
Leeftijd: 3-7 jaar 


Baby- en peutercafés
Voor de allerkleinsten worden er tussen 26 september en 11 oktober baby- en peutercafés georganiseerd in de baby- en peuterbibliotheken in Roerdalen. Tijdens de baby- en peutercafés wordt er voorgelezen door een leesconsulent en kunnen ouders vragen stellen over (voor)lezen en boeken. Op zaterdag 13 oktober lezen Lila Violet en Jaap Aap voor in de bibliotheek.

Datum: kijk voor de data en de locaties van de baby-en peutercafés op www.bibliorura.nl
Aanmelden: de baby- en peutercafés en het voorlezen met Lila Violet en Jaap Aap zijn gratis. U hoeft zich voor deze activiteiten niet aan te melden.

Kijk voor alle informatie over de activiteiten op www.bibliorura.nl.

 

 

Bent u al eens met u kindje bij een van de baby- en peuterbibliotheken in Roerdalen geweest? Op de basisscholen in Roerdalen is naast de schoolbibliotheek ook een baby- en peuterbibliotheek ingericht waar alle kindjes van 0 tot 4 jaar boekjes mogen lenen. Het is namelijk heel belangrijk om al zo vroeg mogelijk met (voor)lezen te beginnen! Tijdens openingstijden van de baby- en peuterbibliotheek is er een vrijwilliger aanwezig om u te helpen met het uitkiezen van geschikte boekjes.

In september en oktober organiseren we baby- en peutercafés in de baby- en peuterbibliotheken. Deze baby- en peutercafés staan in het teken van opa en oma, dus neem opa en oma vooral mee! De leesconsulenten van de bibliotheek zullen tijdens het baby- en peutercafé een leuk verhaal voorlezen en tips geven over (voor)lezen en leuke boekjes.

De baby- en peutercafés vinden plaats op de volgende dagen:

St. Martinus (Vlodrop): woensdag 26 september van 8.30 uur tot 9.30 uur
De Hovenier (Monfort): woensdag 26 september van 11.30 uur tot 12.30 uur
't Kempke (Sint Odiliënberg): maandag 1 oktober van 8.30 uur tot 9.30 uur
Draaiende Wieken (Posterholt): dinsdag 2 oktober van 8.30 uur tot 9.30 uur
Berensprong (Herkenbosch): maandag 8 oktober van 8.30 uur tot 9.30 uur
Achtbaan (Melick): donderdag 11 oktober van 8.30 uur tot 9.30 uur

Deelname aan het baby- en peutercafé is gratis, u hoeft zich hiervoor niet aan te melden.

 

De boeken-top-5 van september is gemaakt door onze nieuwe college Janneke. Janneke werkt als leesconsulent voor de leeftijd 12 tot 18 jaar en weet daardoor als geen ander welke young-adultboeken op dit moment populair zijn. Ze heeft haar 5 favorieten voor je op een rijtje gezet. Heb je deze boeken allemaal al gelezen? Kom dan eens naar de bibliotheek en vraag Janneke om nog meer goede tips.

De top 5 van deze maand:

Riders - Veronica Rossi
De 18-jarige Gideon volgt een opleiding tot soldaat bij het Amerikaanse leger. Tijdens een parachutesprong gaat zijn scherm niet open. Merkwaardig genoeg overleeft Gideon de val. Wanneer hij de mooie, mysterieuze Daryn ontmoet, vertelt zij hem dat hij Oorlog is, een van de vier ruiters van de Apocalyps. Samen met Daryn gaat Gideon op zoek naar de drie overige ruiters.

Het boek is spannend én grappig en je leest het in één ruk uit. Veronica Rossi schreef eerder al de trilogie ‘Een wereld zonder hemel’. Deze trilogie is in 25 landen uitgebracht.

Showstopper - Hayley Barker
Hoshiko (16) werkt als koorddanseres in het befaamde Droesemcircus, waar zij avond na avond optreedt voor de Zuiveren. Het is een zwaar en riskant bestaan: de circusdirecteur buit de Droesems uit en regelmatig vallen er doden tijdens de mensonterende, levensgevaarlijke optredens. Wanneer Ben, de zoon van de minister van Droesemhandhaving, het Circus bezoekt wordt hij hopeloos verliefd op Hoshiko. Al snel ontdekt Ben dat zijn hele bestaan gebaseerd is op een leugen en besluit hij Hoshiko te redden uit de waanzin van het Circus.

Dit boek is duister, confronterend en het zet je gegarandeerd aan het denken over de verschillen tussen arm en rijk in onze samenleving.

Ik zie je tussen de wolken - Maren Stoffels
Het gaat niet goed met Lauren op de middelbare school. Door haar gedrag moet Lauren vervroegd de eindstage Maatschappijleer doen: ze wordt in het ziekenhuis buddy van een 9-jarig kankerpatiëntje, Casper. Op de afdeling ontmoet ze ook een leeftijdgenote, Jasmijn, die zich eerst vijandig tegenover haar gedraagt. Lauren krijgt een vriendje, Sepp, maar de tegenstrijdige gevoelens die Jasmijn bij haar oproept, maken haar steeds meer gespannen.

Boeiend geschreven boek over moeilijke onderwerpen: niet alleen snijdt Lauren zichzelf, ze ontdekt ook haar seksuele gevoelens voor Jasmijn.

Inkt - Alice Broadway
Leora, 16 jaar, rouwt om haar pas gestorven vader. In Leora's wereld wordt alles wat je meemaakt op je huid getatoeëerd. Wanneer je sterft, wordt van jouw huid een boek gemaakt waarmee je nageslacht zich jou kan herinneren. Maar dat boek wordt alleen bewaard als jouw leven waardig wordt bevonden. De grootste zonde is om blanco te zijn en bewust geen tatoeages te nemen. Leora’s vader blijkt een tatoeage te hebben die voorspelt dat hij niet mag worden herinnerd. De tatoeage wijst op een verleden waar Leora niks van af weet. Haar vaders nagedachtenis staat op het spel. Leora moet haar positie binnen het politieke veld bepalen en haar uitzonderlijke talent voor het lezen van tatoeages gebruiken om te bepalen wat goed en slecht is.

Dit is een spannend verhaal waarin privacy niet zo vanzelfsprekend is.

Kill the boy band - Goldy Moldavsky
Vier meiden houden van de boy band The Ruperts. Als Strepurs, zoals de fans van de band zichzelf noemen, hebben ze er alles voor over om de jongens te ontmoeten. Wanneer de boyband in een hotel in New York overnacht, besluiten de meiden er ook een kamer te boeken. Het verblijf verandert van een onschuldig plan om de jongens te zien in een krankzinnig drama met ontvoering van het minst geliefde boybandlid.

Als je fan bent van een band, dan vind je dit boek zeker leuk.

Geluk, je moet geluk hebben om het te hebben. Geluk zit in jezelf, geluk maak je zelf. Zeggen ze. Toch bemoeit de overheid zich met geluk. Kan de overheid zich niet beter met wegen, woningen, uitkeringen en paspoorten bezig houden? En met een fatsoenlijke rechtspraak en de politie?

Presentator Joyce Spijker gaat in gesprek met Laurens Bijl. Hij is gelukscoördinator en adjunct gemeentesecretaris bij de Gemeente Roerdalen. Deze gemeente durft het aan op zoek te gaan naar het geluk voor haar inwoners. Hoe doet ze dat? Kan ze dat? En als die beste ambtenaren de zoektocht naar geluk nu allemaal mooi organiseren, krijgt de burger dan weer meer vertrouwen in het gemeentebestuur? Kan je geluk eigenlijk wel besturen? En kan het bestuur daar dan ook verantwoording voor afleggen aan de gemeenteraad en de burgers? Kan het alleen voor kleine gemeenten? Of kan het ook voor een stad?

Joyce Spijker praat met de rasbestuurder Tof Thissen, oud wethouder en Eerste Kamerlid, oud directeur van de gezamenlijke sociale diensten in Nederland Divosa en nu directeur van het instituut voor de uitkeringen UWV. Sjra Puts (creatief denker) verzorgt de column dit keer.

Datum en tijd: 24 september van 20.00 uur tot 21.30 uur
Locatie: Eci Cultuurfabriek
Bestel uw gratis tickets voor ECI Live via www.ecicultuurfabriek.nl

feed-image RSS feeds

Rudie: ssoid=0v4k1e80gmd5vkachnsb06lc12&ssokey=joomla&layout=blog&id=79&sid=e4a7a56c-ff46-4782-bb93-d88dbb48e008