Op vrijdagavond 13 maart vieren we de Boekenweek in het Royal Theater met niemand minder dan Peter Buwalda! Na zijn succesroman Bonita Avenue (2012) bleef het even stil rondom Buwalda, maar vorig jaar kwam hij met Otmars zonen helemaal terug.

Tijdens de Geluksweek Roerdalen organiseert de bibliotheek een beestachtig leuke voorleesactiviteit voor kinderen van 3 t/m 7 jaar.

Op 1 maart 2020 is het 75 jaar geleden dat voor Roermond de 2e Wereldoorlog tot een einde kwam. Te midden van de vele activiteiten die plaatsvinden om dit bijzondere moment te herdenken, willen wij u graag uitnodigen voor een bijzondere manier om dit te doen.

Op zondag 23, maandag 24 en dinsdag 25 februari is de bibliotheek gesloten wegens carnaval. Zaterdag 22 februari zijn we gewoon geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. We wensen iedereen heel veel plezier met carnaval!

Mythen, sprookjes en verhalen: wie houdt er niet van om af en toe even te ontsnappen aan de werkelijkheid? Kunstenares Ilona de Graaf zorgt in de maand december voor een prachtige expositie in de bibliotheek met als titel ‘Mythos’. Haar sprookjesachtige schilderijen nemen de bezoeker mee in de wereld van de mythen en sprookjes. Bij de tentoonstelling heeft Ilona de Graaf 5 boeken geselecteerd die als inspiratie voor haar werk hebben gediend.

Mythos - Stephen Fry
Stephen Fry vertelt in Mythos de Griekse mythen op eigentijdse wijze. Al zo lang deze verhalen bestaan zijn ze inspiratiebronnen geweest voor schrijvers en kunstenaars. Waar ze in de verplichte schoolliteratuur vaak lastig te lezen zijn, heeft Fry er met zijn onnavolgbare schrijfstijl en Britse humor voor gezorgd dat de verhalen weer met plezier gelezen worden.

De verhalen van Fry, bijvoorbeeld die over Persephone, Hera en Zeus, Hades en de ontvoering van Europa, hebben als inspiratiebron gediend voor de schilderijen in de expositie. Het boek is een absolute aanrader voor iedereen die van mythen en verhalen houdt.

De Bijbel
Het boek is al ruim 2000 jaar oud, maar de verhalen uit de Bijbel zijn nog steeds actueel. Zo is er het verhaal van de kuise Susanna, de mooie vrouw die tijdens haar bad wordt belaagd door 2 mannen. Als ze niet op hun avances ingaat, klagen de mannen haar aan en wordt ze ter dood veroordeeld. Gelukkig doorziet Daniël wat er gebeurt en worden de mannen veroordeeld. Dit verhaal en vele andere verhalen uit de Bijbel waren een belangrijke inspiratiebron voor mijn schilderijen.

Aldus sprak Heraclitus: de fragmenten - Heraclitus
Dit boek, geschreven rond 500 v.C., is een bron van inspiratie voor vele denkers, dichters en schilders. Ik geef het toe, het leest niet makkelijk, maar Heraclitus’ Panta Rhei was voor mij een bijzondere gedachtegang over de eenheid der tegendelen. Een verborgen maar mooie harmonie, de filosofie van oneindige verandering en het eeuwige vuur, dat de oorsprong en het einde van alle dingen is.

Het achtste leven - Nino Haratischwili
Dit boek inspireerde mij voor het maken van het schilderij "Broken Dreams". Een prachtig boek dat je meeneemt naar de tijd van Russische Tsaren, met opstanden, oorlogen en Stalin. Een familie-epos dat 6 generaties van een Georgische familie beschrijft en de magische chocoladedrank die hen met elkaar verbindt. Een heerlijk boek om in de kerstvakantie te lezen.

Assepoester - Charles Perrault
De sprookjes van Charles Perrault brengen mij terug naar mijn kindertijd. Ik geniet nog steeds met volle teugen van zijn verhalen en sprookjes. Mijn “Cinderella” is uit dit verhaal ontstaan en de verhalen van Perrault geven mij volop inspiratie voor nog meer werken. Echt een aanrader voor de kerstdagen!

Activiteiten

Abonnementen

Homepage agenda

BoekenTop5 - Februari

BoekenTop5 Net even anders

digiTaalhuis

BoekenTop5 Net even anders

Online Bibliotheek

Homepage online bibliotheek