In Roermond hebben 6000 mensen moeite met lezen en schrijven. Veel van deze mensen weten niet dat er hulp is. Die hulp kunnen ze krijgen in het digiTaalhuis.

Geniet je ook zo van je vakantie? Lila Violet en Jaap Aap zijn lekker op vakantie. Ze kunnen daarom in augustus niet komen voorlezen in de bibliotheek. Dat vinden wij natuurlijk heel erg jammer, maar we wensen Lila en Jaap heel veel plezier op vakantie! Op 14 september zijn ze weer in de bibliotheek om voor te lezen. Kom je dan weer lekker luisteren?

Het is weer tijd voor het zomerprogramma van het Taalcafé! De Taalcafés op dinsdagavond in de bibliotheek gaan in juli en augustus gewoon door en ze zijn ook nog eens extra leuk! Het programma ziet er als volgt uit:

De zomervakantie staat voor de deur! Uitslapen, buitenspelen, zwemmen... en boeken lezen! In de vakantie oefenen met lezen is goed voor álle kinderen, niet alleen voor kinderen met een leesachterstand.

Aanwinsten

Weet jij hoe je je moet gedragen op internet?
Zorg dat je weet wat de regels en afspraken zijn, dat voorkomt problemen.

Voor een goede omgang in de digitale wereld gelden, net als in de 'echte' wereld, regels en afspraken. Zulke regels zorgen ervoor dat je niet in de problemen komt.

 
Tips voor jongeren


1. Kijk uit met het geven van je adres en (mobiele) telefoonnummer, maar ook foto's van jezelf of je familie. Je weet nooit wat anderen daar mee doen.
2. Geef nooit zomaar je password, pincode of paspoortnummer aan instellingen of personen die je via internet kent.
3. Vraag je ouders om toestemming als op internet gevraagd wordt een registratieformulier in te vullen.
4. Laat geen onbekenden toe in je contactenlijst.
5. Bedenk dat je op internet nooit zeker weet met wie je te maken hebt.
6. Maak geen afspraakjes tenzij je weet wie het is.
7. Wil je afspreken met iemand die je via internet kent? Spreek dan af op een plek waar veel mensen zijn. Neem iemand mee en laat thuis weten waar je bent.
8. Je anders voordoen dan je bent kan geinig zijn, maar ook gevaarlijk. Ook degene met wie je chat kan anders zijn dan hoe hij of zij zich voordoet. Dat anders voordoen kan leuk zijn, maar jij bepaalt (of de ander met wie je aan het chatten bent) wanneer het genoeg is.
9. Let op wat je doet voor een webcam. Laat je niks wijsmaken. Als jouw foto's of filmpje voor altijd over het internet zwerven krijg je spijt en kun je het niet meer terugdraaien.
10. Wees voorzichtig met pop-up-berichten als 'wil je dit downloaden?' of 'wil je een gratis MP3-speler?'. Klik altijd op 'nee' of klik de pop-up weg. Deze berichten zijn meestal nep en kunnen je computer stukmaken. Als je twijfelt, vraag je ouders om advies.
11. Wees voorzichtig met het openen van bestanden die aan een e-mail zijn gehecht. In deze attachments kunnen virussen zitten, die je computer kapot kunnen maken. Wees extra voorzichtig als je de afzender van de e-mail niet kent! Niet openen dus.
12. Als je iets ziet dat je naar vindt, klik het dan weg. Je hoeft er toch verder niet naar te kijken?
13. Meld vervelende sites bij de volgende meldpunten:
      www.meldpunt.nl  (als je iets ziet op internet wat discrimineert)
      www.meldpunt.org  (als je kinderporno tegenkomt, bijvoorbeeld in spam).
14. Ga zelf niet schelden via mail of chat. Woorden komen harder aan als je ze leest en je kunt niet zien hoe de ander reageert.
Bron: Mijnkindonline.nl

Openingstijden afhaalpunten

Boeken Top 5 - Juli