De bibliotheek corona banner website 1

Nu de maatregelen rondom het Corona-virus versoepeld worden, gaan ook een aantal van de vrijwilligersbibliotheken in de gemeente Roerdalen weer open.

De bibliotheek is weer open! Maar helaas nog niet zoals u gewend bent. We hebben de nodige aanpassingen moeten doen om u veilig in ons gebouw te kunnen ontvangen. Lees onderstaande instructies voordat u naar de bibliotheek komt, zodat u weet wat u kunt verwachten.

Dit jaar moesten we ons Boekenweekevenement met Peter Buwalda helaas annuleren. Maar we gaan ervan uit dat we volgend jaar gewoon weer een schrijver kunnen uitnodigen in de Boekenweek. Welke schrijver dat gaat worden? Dat mag jij deze keer bepalen!

Voorbereidingen doorstart bibliotheek Berg in volle gang
Uit liefde voor het boek
Door Johan de Wal
St. Odiliënberg – Tientallen vrijwilligers werken op dit moment aan een doorstart van de bibliotheek in St. Odiliënberg. Er komt heel wat bij kijken, vertelt initiatiefneemster Afra Simons.
Drie weken is er volgens haar in het dorp geknoterd toen in november bekend werd dat de lokale bibliotheek begin dit jaar dicht ging.
Afra is actief in de vrijwilligersbibliotheek van Montfort en voorzitter van De Leeskring Sint Odiliënberg. Voor haar zijn boeken, naast eten en drinken, primaire levensbehoeften. Ze geeft zich dan ook niet zomaar gewonnen als het slechte nieuws bekend wordt.
In december gaat ze op bezoek bij Lidy Vos van De Bibliotheek Bibliorura; wat als zij de voormalige nevenvestiging na 1 januari met een groep vrijwilligers overneemt? Met een afhaalpunt voor Bibliorura?
Het gesprek verloopt ‘uitstekend’ en Afra kan aan de slag. In de verlaten bibliotheek naast sporthal De Roerparel staan 27 kasten op haar te wachten met 3.200 afgeschreven boeken. Ook een computer met internet, tafels, stoelen, een koffieapparaat en een magnetron krijgt de nieuwe bibliotheek cadeau.
Organisatie
“Dankzij toezeggingen van Bibliorura kon ik gemakkelijk vrijwilligers vinden en was een vliegende start mogelijk”, vertelt Afra. Sinds 19 januari zijn zij en de overige 26 vrijwilligers bezig om de boekenverzameling door te werken en het bibliotheekproces te organiseren. “We hebben de collectie al een paar keer door onze handen laten gaan. Logistiek is het een behoorlijke klus.”
Vervolgens zijn in drie vergaderingen keuzes gemaakt over de fysieke organisatie (op genre), de catalogus (in de cloud) en de registratie van uitleningen (kaartenbak & stempelvel per boek). Ook is nagedacht over een driemaandelijks rooster voor de vrijwilligers.
Er moesten ook kleine inkopen worden gedaan. Voor ‘ongeveer 100 euro’ heeft Afra intussen aan boodschapjes voorgeschoten; gekleurd papier (verknipt tot kaarten in de kaartenbak), koffie, zakjes suiker, zakjes melk, pakken printpapier, ’pennen had ik nog zat’, plakband...
Een bedrijf sponsorde eerder al een printer. Het ontbreekt de toekomstige bieb in Berg nog aan lage, vrijstaande boekenkasten, banken, gemakkelijke stoelen en ‘wat leuks aan de muur’. “Daarvoor gaan we kijken bij de kringloopwinkel.”
Plannen
Afra hoopt dat de nieuwe bibliotheek in maart open kan gaan, maar een datum wil ze nog niet noemen. “We gaan pas open, als we er klaar voor zijn.” In gedachten is ze echter al veel verder. Zo denkt ze, bij wijze van service, aan reservering via de computer voor Bibliorura-leden die dat thuis niet kunnen.
Om te zorgen voor voortdurende uitbreiding van de collectie, zou het mooi zijn als ze vaker afgeschreven boeken van Bibliorura mogen ontvangen. Dit ter aanvulling op de tweedehands boeken die door particulieren worden ingebracht.
Het gebouw waar de bibliotheek zit, moet een ‘brede maatschappelijk voorziening’ worden. Samenwerking met derden ligt dan ook voor de hand. Afra heeft ideeën genoeg: “Ik denk onder meer – in samenwerking met Bibliorura - aan lezingen, culturele bijeenkomsten, filmavonden, discussieavonden, informatieavonden en voorleesbijeenkomsten voor kinderen.”

Activiteiten

Abonnementen

Homepage agenda

BoekenTop5 - Juni

In en om het huis

digiTaalhuis

BoekenTop5 Net even anders

Online Bibliotheek

Homepage online bibliotheek