In Roermond hebben 6000 mensen moeite met lezen en schrijven. Veel van deze mensen weten niet dat er hulp is. Die hulp kunnen ze krijgen in het digiTaalhuis.

Geniet je ook zo van je vakantie? Lila Violet en Jaap Aap zijn lekker op vakantie. Ze kunnen daarom in augustus niet komen voorlezen in de bibliotheek. Dat vinden wij natuurlijk heel erg jammer, maar we wensen Lila en Jaap heel veel plezier op vakantie! Op 14 september zijn ze weer in de bibliotheek om voor te lezen. Kom je dan weer lekker luisteren?

Het is weer tijd voor het zomerprogramma van het Taalcafé! De Taalcafés op dinsdagavond in de bibliotheek gaan in juli en augustus gewoon door en ze zijn ook nog eens extra leuk! Het programma ziet er als volgt uit:

De zomervakantie staat voor de deur! Uitslapen, buitenspelen, zwemmen... en boeken lezen! In de vakantie oefenen met lezen is goed voor álle kinderen, niet alleen voor kinderen met een leesachterstand.

Aanwinsten

Roermond – Taal is het toegangskaartje tot onze samenleving. In het Taalcafé van de Roermondse bibliotheek leren mensen beter Nederlands spreken. De belangstelling is groot. Alleen de taalzwakkere Nederlanders laten het vooralsnog afweten.


Het project is in december door De Bibliotheek Bibliorura gestart in samenwerking met het Gilde Roermond, dat via het project SamenSpraak ‘taalmaatjes’ koppelt aan taalcoaches. Daarnaast zijn er diverse hulporganisaties betrokken, zoals VluchtelingenWerk Roermond, dat weer eigen taalcoaches heeft.
Toch is het niet zo overgeorganiseerd als het lijkt. Cindy Tholen van Bibliorura: “Het is eigenlijk heel simpel: heb je een taalachterstand, dan kun je hier elke tweede donderdag van de maand tussen 10.00 en 12.00 uur met anderen je Nederlands oefenen. Zo leer je de taal beter spreken en kun je nieuwe mensen ontmoeten.”
Het concept werkt, zo blijkt uit de bezoekersaantallen. Trok de eerste sessie in december nog 32 mensen (van wie 21 met een taalachterstand), vandaag, tijdens de bijeenkomst van februari, zijn dat er alweer 5 meer. In de afgeladen Gabriël Gorriszaal wordt druk gepraat, soms met een spel Lingo, een verkiezingskrant of een thematisch kaartspel als aanleiding.

Gratis
We schuiven aan bij Sunay Arkel uit Turkije. Zij woont 23 jaar in Nederland. Na aankomst kwam het er niet van om Nederlands te leren, sinds haar scheiding in 2001 moet ze wel. Intussen zit ze 7 jaar in de ouderraad van basisschool De Zonnewijzer en ze doet vanaf 2007 vrijwilligerswerk bij Wel.kom.
Vandaag is Sunay voor het eerst bij het Taalcafé. Ze vermaakt zich prima. “En de koffie en thee zijn gratis hahaha.” Twee tafels verderop treffen we Thuvaraka Devi Thurai Singam uit Sri Lanka. Selvi, zoals ze wordt genoemd, woont 13 jaar in Nederland en volgt eens per week taalles in Zalencentrum De Donderie. Ook bezoekt ze twee keer per week de bibliotheek.

Hartelijk
Selvi moet Nederlands leren, vindt haar puberdochter. Zij schaamde zich dood toen haar moeder werd gevraagd naar de kleur van een appel, de juiste kleur niet kon noemen en daarom maar de kleuren begon op te lepelen die ze wel kent: zwart, bruin... Daar kan Selvi dan weer hartelijk om lachen.
Ook vanuit haar werk wordt taalonderwijs aangemoedigd: “Ik werk bij Sekisui. Daar spreek ik Nederlands en Engels door elkaar.” Selvi lacht. “Twee maanden geleden was er daar die grote brand, en toen kon ik niet goed zeggen wat ik wilde. Er is niets gebeurd, maar ze hebben wel gezegd dat ik beter Nederlands moet leren.”

Welkom
De meeste bezoekers vanmorgen, zijn buitenlandse vrouwen. Er zijn ook een paar mannen van niet-Nederlandse afkomst. Het lijkt daarmee een activiteit voor allochtonen, maar schijn bedriegt, vertelt Paul Monod de Froideville van Service Gilde Roermond. “We hebben in Roermond zo’n 6.000 taalzwakkeren van Nederlandse afkomst en ook zij zijn in het Taalcafé van harte welkom!”
Paul denkt dat onbekendheid de reden is waarom deze groep tot nu toe ondervertegenwoordigd is. Cindy: “Aan de andere kant: deze mensen kunnen zich vaak goed redden in spreektaal en hebben vooral moeite met begrijpend lezen, dan heb je minder aan een Taalcafé.”
Misschien komt het doordat veel van dit soort initiatieven binnen zijn, oppert Cobie Berghuis-Post. Zij heeft daarom onlangs met drie buitenlandse vrouwen het project ‘Samen Buiten’ opgezet. Taalzwakkeren gaan daarbij in groepjes stad en natuur verkennen. “Meer informatie volgt binnenkort op de site van Service Gilde Roermond.” Door Johan de Wal
[foto De Bibliotheek Bibliorura]

Openingstijden afhaalpunten

Boeken Top 5 - Juli