De bibliotheek corona banner website 1

Nu de maatregelen rondom het Corona-virus versoepeld worden, gaan ook een aantal van de vrijwilligersbibliotheken in de gemeente Roerdalen weer open.

De bibliotheek is weer open! Maar helaas nog niet zoals u gewend bent. We hebben de nodige aanpassingen moeten doen om u veilig in ons gebouw te kunnen ontvangen. Lees onderstaande instructies voordat u naar de bibliotheek komt, zodat u weet wat u kunt verwachten.

Dit jaar moesten we ons Boekenweekevenement met Peter Buwalda helaas annuleren. Maar we gaan ervan uit dat we volgend jaar gewoon weer een schrijver kunnen uitnodigen in de Boekenweek. Welke schrijver dat gaat worden? Dat mag jij deze keer bepalen!

Marianne Rietjens van de Blokhutbib Vlodrop:
‘Het leesplezier staat voorop’


Door Johan de Wal

Vlodrop – De gemeente Roerdalen heeft het bibliotheekwerk afgebouwd, maar veel inwoners laten het er niet bij zitten. In diverse dorpen in de gemeente zijn intussen vrijwilligersbibliotheken opgericht. Bijvoorbeeld in Vlodrop, waar we spreken met vrijwilligster Marianne Rietjens.

“De bibliotheek in Vlodrop was jaren een ondergeschoven kindje”, legt zij uit. “Hij heeft lange tijd bij het Groene Kruis gezeten en vervolgens in de Roerhal. Daarna was hij weg. Voor kinderen is er de schoolbibliotheek in basisschool Sint Martinus, volwassenen moeten naar Roermond. Niet ideaal, zeker voor mensen zonder eigen vervoer.”
Sinds april zit de bibliotheek in De Blokhut, vanaf november wordt daar volop aandacht aan besteed, onder meer in het Vlorps Blaedsje en via Facebook. Die maand ook, kwamen er met subsidie van de gemeente nieuwe steigerhouten boekenkasten bij. Er is nu plankruimte voor maar liefst 1500 boeken. Daarnaast is er een aparte kast waar leden van De Bibliotheek Bibliorura bestelde boeken kunnen afhalen.

Leesplezier
Door de nieuwe kasten kon de collectie worden verdubbeld. De verse boeken zijn allemaal vanuit de gemeenschap aangedragen, met dozen tegelijk. Bij de inhoudelijke selectie is rekening gehouden met wat de mensen in Vlodrop willen, en dat is ontspannen met een goed boek, weet Marianne: “Het leesplezier staat voorop.”
Informatieve boeken, bijvoorbeeld over tuinieren of koken, vind je dan ook niet in deze vrijwilligersbibliotheek. De planken in De Blokhut staan vol met werken die lekker weglezen. Boeken waarmee je je in de winter lekker op de bank nestelt of in de zomer op het strand de drukte ontvlucht; Nicci French, John Grisham etc..

Vertrouwen
Voor het lezen is er een kleine loungehoek. Verder is er een vergadertafel met damesbladen die over de datum zijn – gratis mee te nemen. Aan de enige vrije wand hangt een groot scherm. Als de collectie groeit, komen daar misschien ook nog boekenkasten, vertelt Marianne.
Zij is hier elke donderdagochtend, maar ook op andere dagen kun je haar in het gebouw treffen; ze is met prepensioen en in De Blokhut is altijd wat te doen, zowel voor senioren als voor jongeren. Op dinsdagmiddag is haar collega Debbie Eyckenlenberg de vrijwillige bibliothecaresse van dienst.
‘De Blokhutbib Vlodrop’ is maandag tot en met vrijdag geopend van 10.00 tot 12.00 uur, en op dinsdag- en donderdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur.

Alles is laagdrempelig en eenvoudig. Een boek lenen als Marianne of Debbie er niet zijn, is ook geen kunst: je pakt het boek uit de kast, noteert de titel in het schrift dat op tafel ligt, en je bent klaar. Marianne: “Het opschrijven wordt wel eens vergeten, maar dat is niet zo erg. Hier kijken we niet zo nauw. Het lezerspubliek dat hier komt, is het soort mensen dat je echt wel kunt vertrouwen.”

Activiteiten

Abonnementen

Homepage agenda

BoekenTop5 - Juni

In en om het huis

digiTaalhuis

BoekenTop5 Net even anders

Online Bibliotheek

Homepage online bibliotheek