Bibliorura

Van de genomineerden Martin Michael Driessen, Helen Knopper, Benny Lindelauf, Arjaan van Nimwegen, Rashid Novaire en Philibert Schogt is Benny Lindelauf uitgeroepen tot winnaar van de Halewijnprijs 2016.

De Halewijnprijs, de literatuurprijs van de stad Roermond, wordt dit jaar voor de 30ste maal uitgereikt. Eerder werd de prijs gewonnen door auteurs als Tommy Wieringa, Arthur Japin, Esther Gerritsen, Joke J. Hermsen, Erik Vlaminck, Pauline van de Ven en Peter Drehmanns.

Benny Lindelauf (Sittard, 1964) debuteerde in 1998 met Omhoogvaldag, gevolgd door o.a. Negen open armen (2004) en De hemel van Heivisj (2010). Ook schrijft hij voor jeugdtheater zoals Icarus, of het vliegen is allang begonnen.

De Halewijnprijs wordt jaarlijks toegekend aan een literair talent dat, naar de mening van een deskundige jury, op grond van de kwaliteit van haar/zijn verschenen werk extra belangstelling verdient. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 1500,- en een kleinplastiek in brons van de kunstenaar Dick van Wijk.
De jury van de Halewijnprijs 2016 wordt gevormd door: Peter Altena, neerlandicus en docent, Annelies Eisinga, literatuurwetenschapper & coach; Pon Kranen, voorzitter & algemeen literatuurwetenschapper en Philo Offermans, lerarenopleider en neerlandica.

De Reinaerttrofee 2016 voor Beste Boek namens de jongeren van Roermond gaat ook naar Benny Lindelauf voor zijn boek Hoe Tortot zijn vissenhart verloor.

De Reinaerttrofee wordt door de jongeren van Roermond gekozen uit de genomineerden voor de Halewijnprijs. Leerlingen van Bisschoppelijk College Broekhin hebben een ‘Schaduwjury’ gevormd en boeken van alle genomineerde auteurs ‘mee-gelezen’.
De jury van de Reinaerttrofee 2016, onder leiding van Annette van Herten en Lindy Simons, heeft strikt onafhankelijk van de Halewijnprijs-jury gekozen voor het boek van Benny Lindelauf. De Reinaerttrofee bestaat uit een geldbedrag van € 500,- en een speciaal ontworpen beeldhouwwerk door Dick van Wijk.

De gezamenlijke uitreiking vindt plaats op zondag 2 april 2017 van 15.00-17.00 uur bij de Bibliotheek Bibliorura in Roermond.