Bibliorura

Winnaar van de Halewijnprijs 2016: Benny Lindelauf
Benny Lindelauf (Sittard, 1964) debuteerde in 1998 met Omhoogvaldag, gevolgd door o.a. Negen open armen (2004), De hemel van Heivisj (2010) en Hoe Totort zijn vissenhart verloor (2016). Ook schrijft hij voor jeugdtheater zoals Icarus, of het vliegen is allang begonnen.

De mening van de jury
Als schrijver van kinder- en jeugdliteratuur geniet Benny Lindelauf al enige tijd bekendheid. Hij won al de Woutertje Pieterseprijs en de Nienke van Hichtumprijs. Ook de jury van de Halewijnprijs prijst zijn uitmuntend heldere stijl die gewenst is voor een jonge lezer. Maar Benny doet veel meer dan dat!
De boeken van Lindelauf zijn leeftijdloos maar ook tijdloos. Het zijn verhalen die verteld moeten worden. In zijn boek Hoe Totort zijn vissenhart verloor laat hij op magische wijze zijn lezers zich volledig in zijn werk verliezen. Volgens de jury komt dat door zijn betoverende schrijfwijze, sprookjesachtig, dromerig en realistisch tegelijk, vol mooie dialogen, rijk aan metaforen.
De jury van de Halewijnprijs kent verschillende expertises en gevarieerde literaire invalshoeken. In het recept van Lindelaufs werk werd dus ook ‘een mespuntje francofonie!’ herkend en zijn stijl benoemd als Rabelaisiaans. Overdadig. Te lezen als een potpourri van klassieke Franse schrijvers. Benny Lindelauf is de enige Nederlandse schrijver die zijn teksten kan doorrijgen met vreemde woorden zoals Limburgse, Duitse en Jiddische, waarmee in het verhaal de juiste sfeer wordt getroffen. Maar hij doet het zo fijntjes gedoseerd dat het nergens zijn rijke sprankelende Nederlandse schrijfstijl aantast. Dat kunnen alleen de echt Groten. We denken hierbij aan James Joyce.
Met de publicatie van Hoe Tortot zijn vissenhart verloor (2016) kunnen we definitief vaststellen dat Benny Lindelauf een schrijver is van literatuur voor iedereen, van alle leeftijden. Zet zijn werken in kasten van boekhandels, scholen en bibliotheken, maar wel in alle kasten! Van de onderste naar de bovenste plank, bij romans voor volwassenen, prentenboeken, oorlogsdocumentatie en kinder- en jeugdliteratuur. Iedereen moet ze kunnen vinden.
Zijn oma was een ras-verhalenvertelster en Benny heeft haar kunst omgetoverd – waar of niet? – tot geschreven literatuur in een wonderschone Nederlandse taal. Of zijn verhalen zich nu afspelen in Zuid-Limburg, in een onbestemde tijd van oorlog of in een augurkenton, het maakt niet uit. De kracht van zijn stijl, zijn fantasie en zijn enorme inlevingsvermogen in mensen van alle maten en soorten tillen zijn werk naar universele waarden.
Wij wensen Benny Lindelauf toe dat zijn werk in vele talen zal worden vertaald zodat zijn verhalen over de hele wereld tot in lengte van dagen gehoord en gelezen worden. Dat verdienen ze!

Het volledige juryrapport kunt u hier lezen.

Naast Benny Lindelauf waren ook Martin Michael Driessen, Helen Knopper, Arjaan van Nimwegen, Rashid Novaire en Philibert Schogt genomineerd voor de Halewijnprijs 2016.

 

Rudie: ssoid=8ru03vi2qaj4gsp68qbcn8ojm5&ssokey=joomla&id=766&sid=59c242a4-b9a7-498b-983e-dc29e1e56edf