Op vrijdagavond 13 maart vieren we de Boekenweek in het Royal Theater met niemand minder dan Peter Buwalda! Na zijn succesroman Bonita Avenue (2012) bleef het even stil rondom Buwalda, maar vorig jaar kwam hij met Otmars zonen helemaal terug.

Tijdens de Geluksweek Roerdalen organiseert de bibliotheek een beestachtig leuke voorleesactiviteit voor kinderen van 3 t/m 7 jaar.

Op 1 maart 2020 is het 75 jaar geleden dat voor Roermond de 2e Wereldoorlog tot een einde kwam. Te midden van de vele activiteiten die plaatsvinden om dit bijzondere moment te herdenken, willen wij u graag uitnodigen voor een bijzondere manier om dit te doen.

Op zondag 23, maandag 24 en dinsdag 25 februari is de bibliotheek gesloten wegens carnaval. Zaterdag 22 februari zijn we gewoon geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. We wensen iedereen heel veel plezier met carnaval!

Veel ouders vragen zich wel eens af: is het wel verstandig als ik mijn kind in mijn moedertaal voorlees? Leert mijn kind dan wel genoeg Nederlands, de taal die het zo hard nodig heeft voor school? En raakt mijn kind niet in de war van al die talen?
Er is geen reden voor twijfel, want twee talen aanbieden is vooral héél erg goed. Angst dat kinderen twee talen half leren spreken of de talen door elkaar halen is niet nodig. Wetenschappelijk onderzoek laat namelijk zien dat kinderen makkelijk twee talen aankunnen. Zo blijkt dat de totale woordenschat van kinderen die in twee talen worden opgevoed meestal net zo groot is als kinderen die worden opgevoed in één taal. Over het algemeen geldt: hoe groter het taalaanbod, hoe beter dit is voor de taalontwikkeling van je kind.

Natuurlijk kun je je kind helpen in zijn taalontwikkeling. Hieronder enkele tips:
• Lees voor. Voorlezen is leuk en goed, dus ook voor tweetalige kinderen. Lees het liefst in allebei de talen voor. Wat kinderen in de ene taal leren over lezen en boeken, kunnen ze ook gebruiken in de andere taal. Zo leren kinderen bijvoorbeeld dat letters klanken zijn, en dat een verhaal een titel heeft.
• Praat over boeken. Dit kun je het beste doen in de taal waar je het meest vertrouwd mee bent.
• Houd het luchtig en positief. Geef je kind complimentjes en benadruk hoe leuk het is om twee talen te spreken.
• Zorg voor een groot taalaanbod. Praat met elkaar, lees, zing, kijk tv en skype met familieleden.
• Kom met je kind naar de bieb! Hier vind je een heleboel leuke prentenboeken, met en zonder tekst, die je in het Nederlands of in een andere taal kunt aanbieden.

Activiteiten

Abonnementen

Homepage agenda

BoekenTop5 - Februari

BoekenTop5 Net even anders

digiTaalhuis

BoekenTop5 Net even anders

Online Bibliotheek

Homepage online bibliotheek