Skip to main content

Heb jij je digitale nalatenschap al geregeld?

Jouw digitale nalatenschap bestaat uit alle gegevens die je achterlaat als je komt te overlijden. Dat gaat onder andere over accounts op sociale media, foto’s, video’s en muziek op je telefoon, maar bijvoorbeeld ook crypto currency in je digitale wallet. Momenteel is er veel onduidelijkheid over wat er met al die gegevens gebeurt. Jouw apparaten zijn bijvoorbeeld fysieke objecten, die zullen worden nagelaten aan jouw naasten. Van veel accounts, zoals bij Google, Microsoft of Apple, ben jij echter geen eigenaar, maar enkel gebruiker. Dit betekent dat niemand anders, ook niet na jouw overlijden, toegang mag krijgen tot de accounts.

Het is dus goed om hier van te voren al over na te denken en afspraken over te maken. Maak het voor je nabestaanden niet onnodig moeilijk in een voor hen vaak lastige tijd.


Mogen jouw dierbaren toegang tot al jouw Whatsapp-berichten krijgen als je bent overleden? Heb jij al geregeld wat er met jouw gegevens en accounts gebeurt als je doodgaat?

Hoe ontzorg ik mijn nabestaanden?

  • Wijs een Digitale Executeur aan
    Net als bij je fysieke nalatenschap kun je iemand aanwijzen die verantwoordelijk is voor je digitale zaken. Deze persoon zorgt ervoor dat je digitale accounts en gegevens volgens jouw wensen worden beheerd.

  • Maak een overzicht
    Maak iemand verantwoordelijk voor een overzicht van al je telefoons, computers, tablets, USB-sticks, digitale accounts (sociale media, e-mail, cloudopslag, enz.) zodat nabestaanden toegang kunnen krijgen tot je accounts en deze kunnen beheren. Of maak zelf een overzicht. Daar kun je bijvoorbeeld deze checklist voor gebruiken.

  • Stel een Digitaal Erfenisplan op
    Een plan voor je digitale erfenis bevat richtlijnen over wat er met je digitale accounts moet gebeuren na je overlijden. Denk bijvoorbeeld aan sociale media-accounts, e-mail en cloudopslag. Bewaar dit document op een veilige plek en deel het met een persoon die je vertrouwt.

  • Beheer je social media
    Veel platformen (zoals Facebook, Google en Apple) bieden de mogelijkheid om een 'digitale erfenis' in te stellen. Hiermee kun je aangeven wat er met je accounts moet gebeuren na je overlijden – bijvoorbeeld omzetten naar een herdenkingspagina of verwijderen.

Waar moet ik als nabestaande allemaal rekening mee houden?

  • Pin- en Pukcode
    Kijk of de pincode van de telefoon ergens te achterhalen is. Zo niet, dan kan deze gereset worden met de pukcode. Deze code vind je bij het telefoonabonnement of via de betreffende provider.
  • Opzegging mobiel nummer
    Laat het abonnement minstens zes maanden doorlopen en zeg deze niet te snel op! Dit in verband met verschillende zaken die nog afgewikkeld moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan het nummer dat gekoppeld is aan diensten die gebruikmaken van bevestigings-sms’jes en tweestapsverificatie, zoals je DigiD, verzekeringen en andere onlineaccounts.
  • E-mail- en internetaccount
    Ga na of e-mailaccounts zijn gekoppeld aan de provider. Zo ja, dan wordt het e-mailaccount verwijderd wanneer het internetabonnement wordt opgezegd. Het is mogelijk nieuwe mail van de overledene automatisch door te sturen naar de mail van nabestaanden.
  • WhatsApp chats bewaren
    Als het WhatsApp-account van de overledene lange tijd niet gebruikt wordt, kan dit account geblokkeerd en inactief worden. Sla daarom tijdig berichten op uit chats die je belangrijk vindt ter herinnering aan de betreffende persoon.
  • Pas op met inloggen
    Log niet zomaar in op accounts van overledenen. Zeker niet op websites of platforms waar financiële transacties kunnen plaatsvinden (denk hierbij ook aan websites zoals bol.com). Dit kan juridische consequenties hebben bij het afhandelen van de nalatenschap of onderlinge problemen en discussies binnen families veroorzaken.
  • Vergeet je Digitale Eigendommen niet
    Denk aan digitale eigendommen zoals cryptocurrency, domeinnamen of NFT’s. Deze moeten ook goed worden beheerd, vooral als ze financieel waardevol zijn. Het opzeggen of beëindigen hiervan kan resulteren in het zuiver aanvaarden van de erfenis (ook al was dit niet de bedoeling).

Meer informatie?

Wil je meer weten over de digitale nalatenschap? Hier geven we nog een aantal websites mee waar je meer informatie kan vinden: bekijk de website datanadedood of raadpleeg Digital Life Legacy. Check ook de app Funeplan voor meer informatie, tips en tools.

Altijd op de hoogte

Op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in jouw bibliotheek? In de nieuwsbrief staan ook boeken- en activiteitentips

Als lid kun je meer

Kies uit een groot aantal boeken, e-books, luisterboeken, cursussen, activiteiten en meer. Als lid kun je volop lezen, leren en lenen.

Volg ons!

Via onze social media kanalen volg je wat er allemaal gebeurt in de bieb.