Beleef het bij de Bibliotheek Bibliorura en het Historiehuis

Ook bij de bibliotheek en het Historiehuis kun je tijdens de Cultuurnacht Roermond op zaterdagavond 22 juni terecht voor een flinke portie cultuur. Van 19.00 tot 22.00 uur zijn we niet alleen geopend voor het lenen van boeken en het bezoeken van de exposities, maar hebben we ook een heel gevarieerd programma.


  Locatie buiten

Optredens met taal, muziek en dans

Ga lekker bij brasserie ’t Literatuurtje op het terras zitten, bemachtig een plekje op het bankje bij de pomp of ga op de trappen voor ons gebouw zitten en geniet van de diverse optredens.

  19.00 - 20.00 uur: Bundelpresentatie Fine Lines

Onder begeleiding van rappers/dichters Kim Lee Wong en Brohlin Coumans en i.s.m. het Letterkundig Centrum Limburg hebben deelnemende jongeren acht weken lang hun schrijverschap ontwikkeld in de disciplines poëzie, proza, rap en songwriting. Het eindresultaat, een prachtige bundel met teksten, wordt tijdens de Cultuurnacht gepresenteerd met voordrachten en optredens. De bundel is ook te koop. 

  20.15 - 20.30 uur: Klezmermuziek Luc van Gessel

Laat je naar aanleiding van de expositie De Tweede Wereldoorlog in vijftig foto’s uit Limburg raken door de meeslepende klezmermuziek van muzikant Luc van Gessel.

   20.45 - 21.45 uur: Performance Buiten de Lijntjes – Verleg de grenzen van kunst en cultuur

Ervaar de fusie van urban dans, spoken word en klassieke muziek in een betoverende performance. Jonge schrijvers van het project Fine Lines, begeleid door Kim Lee Wong en Brohlin Coumans, presenteren hun meesterwerken terwijl urban dansers hun bewegingen laten samensmelten met harmonieuze melodieën van kamerorkest Heritage Sinfonietta. 

Buiten de Lijntjes daagt de traditionele grenzen van kunst en cultuur uit. Een unieke kans om samen buiten de gebaande paden te treden. Dit project is een samenwerking tussen Fine Lines, Heritage Sinfonietta, Roermondse dansers, Wel.kom, Streetculture Roermond en Bibliotheek Bibliorura en mede mogelijk gemaakt door de gemeente Roermond. 

  21.45 - 22.00 uur: Preview Stille Helden

Stille Helden is een vervolgproductie van NIEUWE HELDEN NEXT LEVEL, gecreëerd door Quensley Coster, die al jaren als coach en choreograaf met jonge talenten werkt. Dit is zijn eerste eigen voorstelling, gemaakt samen met deze jonge talenten, onder begeleiding van ervaren coaches Shailesh Bahoran en Honey Eavis. De voorstelling biedt een emotionele en inspirerende ervaring en nodigt het publiek uit om na te denken over het slavernijverleden en de huidige impact daarvan. Het dient tevens als eerbetoon aan degenen die zich inzetten voor gerechtigheid en vrijheid.

Voor het project reisde Quensley met filmer Dave van Eck naar Curaçao om zijn verleden te onderzoeken en verhalen van ‘stille helden’ vast te leggen. Deze persoonlijke en indringende verhalen vormen de basis voor de documentaire Stille Helden.

De voorstelling combineert spoken word, dans, beeld, theater, muziek en meer, en brengt het verhaal op een unieke en krachtige wijze tot leven. De energie van de stille helden wordt voelbaar gemaakt door de jonge spelers en dansers, waardoor het publiek wordt meegenomen op een reis door tijd en ruimte. Kom tijdens de Cultuurnacht kijken naar een unieke preview.


  Locatie binnen

Souterrain

Mini-college en muziek bij expo Tweede Wereldoorlog

In het Historiehuis kun je de expositie De Tweede Wereldoorlog in vijftig foto's uit Limburg bezoeken. Tijdens de Cultuurnacht hebben we twee omlijstende activiteiten: klezmermuziek van Luc van Gessel en een mini-college over kunstenares Gisèle van Waterschoot van der Gracht (1912-2013) door Luc Wolters.

Van Waterschoot van der Gracht is onder andere bekend van haar glasvensters in de Munsterkerk in Roermond. Historicus Luc Wolters geeft een mini-college van zo’n 20 minuten over haar bijzondere levensloop en de hulp die zij in de Tweede Wereldoorlog bood aan Joodse onderduikers.

  • Mini-college: 19.45 - 20.05 uur & 20.45 - 21.05 uur
  • Klezmermuziek: 19.15 - 19.30 uur & 21.15 - 21.30 uur

Parterre

Lezen voor de lol

Wil je samen op zoek naar het perfecte boek voor jou? Kom dan tijdens de Cultuurnacht langs bij onze boekenfanaat Nienke. Zij voorziet je graag van tips en helpt om een boek te vinden dat helemaal bij jou past. Ook voor een leuk gesprek over jouw lievelingsboek ben je bij haar aan het juiste adres. Kom je gezellig langs?

  doorlopend

Leestafel 2e verdieping

Schrijf een zomerverhaal met ChatGPT

Heb jij ChatGPT al eens gebruikt? Verken tijdens deze flitsworkshop de mogelijkheden van deze ‘schrijfmachine’. Je gaat een kort verhaal schrijven, De enige eis is dat het zich afspeelt in de zomer, maar verder bepaal jij welke opdrachten je aan de chatbot geeft. Moet het een spannend of een romantisch verhaal worden, hoeveel hoofdpersonen zijn er, in welke tijd speelt het zich af, etc.? Ontdek welke mogelijkheden ChatGPT biedt en combineer het met je eigen creativiteit.

Je hoeft niets mee te nemen. Onze docent Guus staat klaar met iPads.

  doorlopend


En meer…

Zoek je nog inspiratie voor je zomervakantie? Je vindt vast een mooie bestemming tussen onze presentatie met reisboeken. Je boekenstapel voor in de hangmat stel je samen met onze Zomerlezen-tips. 

Voor een hapje en een drankje kun je de hele avond terecht bij ’t Literatuurtje. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lekkere Flamingo Beach-cocktail naar het Zomerlezen-boek van Suzanne Vermeer?

 

  Toegang tot de bibliotheek, het Historiehuis en alle activiteiten zijn tijdens de Cultuurnacht Roermond gratis. Je hoeft je ook niet aan te melden. We zijn geopend van 19.00 tot 22.00 uur.

 

Altijd op de hoogte

Op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in jouw bibliotheek? In de nieuwsbrief staan ook boeken- en activiteitentips

Als lid kun je meer

Kies uit een groot aantal boeken, e-books, luisterboeken, cursussen, activiteiten en meer. Als lid kun je volop lezen, leren en lenen.

Volg ons!

Via onze social media kanalen volg je wat er allemaal gebeurt in de bieb.