Het is zomer! Veel mensen gaan de komende weken op vakantie. Of je nu dicht bij huis blijft, of een verre reis gaat maken, inspiratie voor de leukste plekjes om te bezoeken doe je op in onze prachtige reisboeken. In de top 5 van juli niet de standaard reisgidsen, maar bijzondere reisboeken die je naar plekken brengen waar je anders niet zou komen.

Atlas Obscura - Joshua Foer, Dylan Thuras & Ella Morton
Laat je verwonderen door de vele mysterieuze en bijzondere plekken op aarde die in deze atlas beschreven staan. Met dit reisboek doe je niet alleen inspiratie op voor je volgende vakantie, het is ook een heerlijk boek om een avondje bij weg te dromen. De plekken zijn per werelddeel ingedeeld en de gegeven informatie wordt aangevuld met foto’s, tekeningen en kaarten. Bekijk ook eens de bijbehorende website van Atlas Obscura voor nóg meer vreemde plekken op de wereld.

Little Escapes - Maartje Diepstraten
Wil je ontsnappen aan het alledaagse, maar niet te ver weg? Lees dan Little Escapes. In dit boek staan 208 slaaptips en bijbehorende eetadressen in Nederland en Vlaanderen. Dit prachtig vormgegeven boek is onderverdeeld in vier hoofdstukken: Aan de kust, Stedentrip, Terugtrekplek en Honden welkom. Ontdek snel een van de mooie plekjes in Nederland en Vlaanderen!

Mooiste treinreizen - Lonely Planet
Ooit een treinreis gemaakt? Het reizen per trein heeft iets magisch. Je reist door gebieden waar je bijvoorbeeld met de auto niet zo snel komt en kunt genieten van de uitzichten en natuurlijk van de trein zelf waarmee je naar de volgende bestemming reist. In Lonely Planet’s Mooiste treinreizen worden 60 treinreizen per werelddeel beschreven. Van korte reizen van een paar uur tot meerdaagse treinreizen. Naast een beschrijving van de reisroute, geeft dit boek je ook praktische informatie en informatie over de service aan boord.

Before they pass away - Jimmy Nelson
Dit fotoboek hoort op het eerste oog misschien niet in dit rijtje thuis. Reizen is echter niet alleen een bestemming bezoeken, maar het geeft je ook de kans om kennis te maken met een andere bevolking en hun cultuur. In Before they pass away laat Jimmy Nelson je kennismaken met inheemse volkeren van over de hele wereld. Samen met deze volken leven wij op dezelfde aardbol, bijzonder toch?

Backpack bestemmingen - Roëll de Ram
Backpack bestemmingen is een boek met reisbestemmingen voor een backpackavontuur. Belangrijk daarbij te noemen is dat er geen typische backpacker bestaat, zo zegt Roëll de Ram: ‘Backpackers zijn er in alle soorten en maten…’. Per bestemming worden verschillende plekken beschreven waar je zeker naartoe moet gaan. In een klein overzicht kun je snel zien wat de beste reistijd is, of een land duur of juist goedkoop is om te reizen en hoe lang je het beste in het land kunt verblijven. De auteur van dit boek is de oprichtster van de reisblog We Are Travellers. Deze website bevat veel reisinformatie, van tips voor alleenreizende avonturiers tot aan de lekkerste ontbijtplekken in een land.