Bibliorura

De maand november staat in het teken van voedsel. Het thema van Nederland Leest is ‘voeding’ en van 10 t/m 18 november is het Kookboekenweek. Nu houden wij bij de bibliotheek wel van lekker eten en mooie kookboeken, dus het was snel besloten om een top 5 van kookboeken te maken. Communicatiemedewerker Moniek heeft voor jullie haar 5 favoriete kookboeken op een rijtje gezet.

Big mamma
Een paar Fransen en flink wat Italianen waren van mening dat goed Italiaans eten niet alleen in Italië mogelijk moet zijn. Uit dit idee ontstond Big Mamma, een keten van trattoria’s waar je echte Italiaanse gerechten kan eten zoals de Italiaanse mamma’s ze maken. De recepten die in de restaurants gebruikt worden zijn verzameld en gebundeld in het 480 pagina’s dikke kookboek ‘Big mamma’. Tussen de recepten door staan pagina’s met informatie over veel Italiaanse producten.

Een prachtig kookboek waar het water je van in de mond loopt. Duidelijke recepten met prachtige foto’s en de informatiepagina’s zijn een heerlijke toevoeging aan het boek. Een must read voor liefhebbers van de Italiaanse keuken!

Basisboek India - Amandip Uppal
‘Basisboek India’ draait om goed en lekker eten. Indiaas koken ingewikkeld? Niet met dit boek. De recepten zijn aangepast zonder de echte Indiase smaken te verliezen. Daardoor zijn de recepten in dit boek ook prima te maken voor de minder ervaren keukenprins(es). Aan het boek is een hoofdstuk met basisrecepten voor bijvoorbeeld naanbrood, kruidenmengsels en marinades toegevoegd.

Een mooi vormgegeven en overzichtelijk kookboek. De recepten zijn niet te ingewikkeld, waardoor dit boek een uitstekende kennismaking met de Indiase keuken is. Door de foto’s en pentekeningen waan je je bij het openen van het boek meteen in Indiase sferen.

Persiana - Sabrina Ghayour
De Midden-Oosterse keuken is een keuken vol geuren, kleuren en smaken die nog relatief onbekend is in Nederland. Met dit boek van Sabrina Ghayour komt daar verandering in. De recepten zijn toegankelijk en de ingrediënten zijn prima in Nederland te verkrijgen. Bij elk recept staat een korte uitleg en wat tips van Sabrina, waardoor de recepten nog meer tot leven komen.

Een heerlijk boek. Ik ben dol op de warme smaken van de Midden-Oosterse keuken en met dit boek zet je zelf de lekkerste gerechten op tafel. Elke keer dat ik dit boeken opensla, krijg ik spontaan zin om te gaan koken.

Jamie Oliver’s Kerstkookboek - Jamie Oliver
Het maken van het kerstdiner kan nogal een stressvolle gelegenheid zijn, zeker als de hele familie met kerst aan tafel zit. Volgens Jamie Oliver is het helemaal niet nodig om te stressen en daarom heeft hij al zijn tips en succesrecepten verzameld in dit kerstkookboek. Van de perfecte kalkoen tot feestelijke toetjes en recepten om je restjes te verwerken, aan alles is in dit boek gedacht.

Het duurt nog even voor het kerst is, maar het is nooit te vroeg om inspiratie op te doen! Zonder stress indruk maken op een tafel vol gasten? Met dit boek kan het kerstdiner haast niet meer mislukken.

De smaakbijbel - Niki Segnit
De smaakbijbel is geen standaard kookboek. Het is eerder een inspiratieboek of een naslagwerk. Niki Segnit noemt het zelf een encyclopedie van smaken. Ze heeft in dit boek namelijk een overzicht gemaakt van smaakcombinaties. Ze heeft 99 smaken ingedeeld in 16 smaakcategorieën en vervolgens beschrijft ze per smaak een aantal combinaties. Bij verschillende smaakcombinaties geeft ze eenvoudige recepten. Het boek bevat een uitgebreid register zodat alle informatie makkelijk terug te vinden is.

Een onmisbaar boek voor iedereen die graag experimenteert in de keuken. Het boek legt uit waarom bepaalde smaken goed met elkaar combineren en er staan een hoop verrassende smaakcombinaties in!

Rudie: ssoid=3bj3rieo6hm3r04o9hage8o0b2&ssokey=joomla&catid=124&id=881&sid=f0450d56-0e02-4d80-9a99-89cdf6f32599