Het is weer tijd voor de Kinderboekenweek! Van 3 tot en met 14 oktober staat de bibliotheek helemaal in het teken van kinderboeken. Daarom hebben we een expert op het gebied van kinderboeken gevraagd om de top 5 van deze maand te maken. Nicole Kleinen van Boekhuis de kleine Tovenaar deelt deze maand haar 5 favoriete kinderboeken met jullie.

Spreek je chocola? - Cas Lester
Als Nadima in de klas van Jaz komt, ontfermt Jaz zich over haar. Nadima blijkt uit Syrië te komen. Ondanks dat ze elkaars taal niet spreken weten ze op een speciale manier met elkaar te communiceren. Ze worden BFF's. Ook lastig want eigenlijk was Jaz BFF van Lily. Maar als er op school een liefdadigheidswedstrijd georganiseerd wordt, veroorzaakt dit een breuk in hun vriendschap. Komt het nog goed tussen Nadima en Jaz? En waarom mogen Kara en Jaz elkaar niet? En welke rol speelt Lily?

Wat kan vriendschap toch complex zijn. Mooi verwoord door Cas Lester. Ik kan me precies voorstellen hoe de meiden in dit boek zich voelen. Een verhaal over vriendschappen, jaloezie, misverstanden en een hoop chocola en Turks fruit. En ook nog eens een actueel thema. Eén van mijn favorieten voor de Kinderboekenweek! 5 sterren!

Max maakt een vriend- Kristof Devos & Claudia Jong
Max is net verhuisd, en niets gaat zoals hij graag wil.
“Maak een vriend” zei mama.
“Hoe dan?” vraagt Max.

Ja hoe doe je dat een vriend maken? Max weet het wel, met een paar dozen, een lamp en een kleerhanger gaat hij aan de slag. Tot plots een buurjongen aan hem vraagt of hij zin heeft om te voetballen. Maar Max heeft geen tijd, hij moet een vriend maken.

Een mooi warm verhaal en bovendien prachtig geïllustreerd. Mooie tekeningen waar veel op te zien is.

Verschrikkelijke vrienden - Manon Sikkel
Een boek vol verhalen over verschrikkelijke vrienden. Volgens Manon Sikkel zijn dat vrienden die je niet aan het lachen maken, maar aan het schrikken. Een ontzettend grappig boek met gekke, enge en zelfs onsmakelijke verhalen. Zoals bijvoorbeeld het verhaal over de vreselijke Meester Frits, die overal haren heeft. Ze steken uit zijn neus en oren en je ziet ze zelfs uit zijn navel steken als hij weer eens een te kort truitje aan heeft (over zijn te dikke buik).

Het leuke van dit verhaal is dat Manon zich heeft laten inspireren door vijf meiden van basisschool de Octopus uit Swalmen. Verder worden de verhalen afgewisseld met feitjes over vriendschap. Wist je bijvoorbeeld dat de langstdurende vriendschap 98 jaar heeft geduurd of dat de langste vriendschapsband ter wereld wel 660 meter en 48 cm lang is? En mocht je nog twijfelen aan je vriendschap, doe dan de vriendenquiz!

De Tovenaars van ooit - Cressida Cowell
Wat doe je als je eigenlijk niet bevriend mag zijn met elkaar en je ontdekt samen dat er een groot gevaar op komst is? Dat overkomt Xar, een jongen uit de stam van tovenaars (hij heeft geen magie maar heeft er alles voor over om magie te krijgen) en Wens, die elkaar per toeval ontmoeten. Wens is een meisje uit de stam van de krijgers, de grootste vijand van de tovenaars, en ook nog eens de dochter van de koningin. Samen gaan ze het avontuur aan, een avontuur vol spanning, reuzen, magische wezens, een betoverd zwaard, een levende lepel, humor en….magie.

Cressida Cowell schept een fantasievolle wereld vol magie. De mooie illustraties geven een grappige ‘touch’ aan het geheel. Een heerlijk boek om je in te verliezen…je duikt zo de magische wereld in.

Kat en vis - Alain Clark & Loes Riphagen
Vis en Kat wonen samen in een huis. Normaal zou je denken dat een kat gek is op vis, en in zekere zin is dat ook wel zo in dit boek. Kat en Vis zijn vrienden, elkaars beste en enige vrienden. En omdat Vis de hele dag alleen maar in zijn kom rondzwemt vertelt Kat hem over de ‘buitenwereld’.

Grappige korte voorleesverhaaltjes, die stuk voor stuk een glimlach op je gezicht toveren. Genieten voor groot en klein.

NovemberBoekenTop5 november 2022 De favorieten van Merel

OktoberBoekenTop5 oktober 2022 Geillustreerde kinderboeken

SeptemberBoekenTop5

JuniBoekenTop5