'Ik ben alles' is dit jaar het thema van de Boekenweek. Als je een boek leest kruip je in de huid van allerlei personages. Op deze manier leer je andere culturen, geloofsovertuigingen, en leefwijzen kennen. Ga in onze top 5 op zoek naar het verhaal dat jou nieuwe inzichten kan bieden.

Waar we niet zijn - Lina Issa

Wanneer een Libanese kunstenaar tijdens haar studie in Nederland niet bij haar Libanese familie op bezoek kan gaan omdat haar studentenvisum niet wordt verlengd, besluit zij een stand-in te zoeken die in haar plaats haar dierbaren en haar thuis wil bezoeken. Een poëtisch, intiem en tegelijk universeel boek over wat ons definieert als mens: de plek waar we niet zijn.

Nassau Two Zero - Marco Kroon

Nassau Two Zero is het waargebeurde verhaal van een groep Nederlandse commando’s in Afghanistan. Hun missie, politiek weggezet als opbouwmissie, blijkt al snel een schimmige guerrilla-oorlog te zijn waarin normen en waarden vervagen, en mensen verworden tot objecten.

Boto Banja - Raoul de Jong

Op een ochtend wordt Raoul de Jong wakker met het besef: ik moet varen. Hij vindt een schip dat hem van de Dominicaanse Republiek naar Curaçao kan brengen, een route die vele slaafgemaakten destijds in omgekeerde richting aflegden. Wat kunnen wij van hen leren over wat het betekent om een vrij, onbegrensd mens te zijn en over hoe we dat, ondanks de grenzen die de maatschappij soms voor ons opwerpt, kunnen blijven?

De drie duifkes - Hilde van Mieghem

Drie temperamentvolle, beeldschone jonge vrouwen willen uitvliegen, dartelen en liefhebben. Hun paden kruisen, en er ontstaat een hechte vriendschap. Samen strijden ze op leven en dood tegen een liefdeloos, hard bestaan – hoe ontsnap je aan een schraal en zielloos leven?

Mavoklanten - Jim Jansen & Peter de Brock

Succesvolle Nederlanders vertellen over hun tijd op de middelbare school. Ze zijn minister, schrijver, burgemeester, actrice, cabaretier of topsporter geworden en hebben één ding gemeen: ze gingen naar de mavo en behoren nu tot de allerbesten van hun vak. Youp van ’t Hek, Bettine Vriesekoop, Cisca Wijmenga, Jochem van Gelder, Cindy Hoetmer en vele anderen kijken terug en delen wat ze hebben geleerd van deze meest vormende periode in hun leven.

FebruariBoekenTop5 februari 2023 Hartverwarmend

JanuariBoekenTop5 januari 2023 Nationale Voorleesdagen

DecemberBoekenTop5 december 2022 feestdagen

NovemberBoekenTop5 november 2022 De favorieten van Merel

OktoberBoekenTop5 oktober 2022 Geillustreerde kinderboeken

SeptemberBoekenTop5