Deze maand is de BoekenTop5 gevuld met de favoriete kinderboeken van onze tijdelijke Programmaleider Educatie Gwen. Gwen en haar kinderen lezen graag en het was dan ook geen enkel probleem om de top 5 te vullen.

Kikker is Kikker - Max Velthuijs

Kikker voelt zich nutteloos, omdat hij vindt dat hij niet zulke bijzondere dingen kan als zijn vrienden. Gelukkig denken zijn vrienden daar anders over.

Een mooi geïllustreerd prentenboek van de bekende Kikker. In dit boek leert Kikker dat hij goed is zoals hij is. Hij kan sommige dingen die zijn vrienden kunnen niet, maar hij kan dingen die ook heel bijzonder zijn juist wel. Kikker is Kikker is een boek dat leuk is om voor te lezen, zodat kinderen al vroeg leren dat iedereen precies goed is zoals hij/zij zelf is!

Lampje - Annet Schaap

Lampje gaat over het meisje Lampje. Ze heet eigenlijk Emilia maar iedereen noemt haar Lampje. Ze woont met haar vader in een grijze vuurtoren. Haar moeder is gestorven en haar vader is daar nog steeds zo verdrietig over dat hij te veel drinkt en zijn dochter al het werk laat doen. Elke avond moet Lampje het licht in de vuurtoren aansteken. Maar op een nacht vergeet ze om lucifers te kopen en juist die nacht komt er een vreselijke storm. Alles gaat mis, en Lampje wordt weggestuurd naar het Zwarte Huis. Een huis waarvan iedereen zegt dat er een monster woont…

Dit boek heeft mij en mijn kinderen betoverd. Het is een boek dat je niet weg wilt leggen omdat je wilt weten hoe het verder gaat. Avonturen, verdriet, vriendschap, doorzettingsvermogen en leren dat niet alles is zoals het (op het eerste oog) lijkt: dat is Lampje voor mij.

Elvis en Jones - Jeroen van Koningsbrugge

Elvis en Jones wonen in een oud huis in het centrum van Amsterdam. Hun vader is rechercheur bij de politie en hun moeder is kunstschilder. Op een dag vinden ze een roestig oud doosje op zolder. Daarin zit een brief, die in 1967 is geschreven door een meisje genaamd Hannah. Het is het begin van een spannende zoektocht die leidt naar een stokoude misdaad die hun vader nodig moet oplossen...

Een broer en een zus, elk met hun eigen kwaliteiten. Die gaan samenwerken om de misdaad te ontrafelen. Een avontuurlijk boek waar de band tussen broer en zus centraal staat. Waarbij vertrouwen op elkaar,  je eigen angsten overwinnen en nieuwsgierigheid centraal staan.

Stoere sprookjes over avontuurlijke meisjes - Julia Bruce

Zes sprookjes van over heel de wereld met telkens een meisje in de glansrijke hoofdrol. Grietje (van Hans), Tamasha (uit Zanzibar), Tokoyo (uit Japan), Chandra (uit India), Zeemeisje (uit China) en Gerda zullen je hart veroveren en zin geven om zelf je vleugels uit te slaan.

Een magisch boek met verhalen over sterke, stoere meisjes. Sommige verhalen zijn bekend maar hebben een nieuwe twist gekregen.  Het zijn fijne verhalen om voor te lezen maar ook om zelf te lezen. Alle verhalen spreken zeker tot de verbeelding, de mooie illustraties zijn een fantastische aanvulling. 

Lang geleden… De geschiedenis van Nederland in 50 voorleesverhalen - Arend van Dam

Arend van Dam heeft de belangrijkste gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis toegankelijk gemaakt voor kinderen vanaf zeven jaar. Lang geleden... bevat verhalen over jagers en verzamelaars, boeren en vissers, koningen en koninginnen. Maar ook over beroemde figuren als Rembrandt van Rijn, Jacoba van Beieren en Michiel de Ruyter.

Dit boek is niet alleen leuk om op chronologische volgorde te lezen maar ook om verhalen uit te kiezen waarin je geïnteresseerd bent of welke actueel zijn op school. Een leerzaam boek (en niet alleen voor de kinderen!) dat een goed beeld geeft van de Nederlandse geschiedenis.

JuliBoekenTop5

JuniBoekenTop5

MeiBoekenTop5

AprilBoekenTop5

MaartBoekenTop5

FebruariBoekenTop5