Een moord, een vermissing. We lezen en horen er veel over in de media. Soms blijven zaken onze gemoederen bezighouden, zoals de vreselijke moord op Nicky Verstappen en recentelijk Peter R. de Vries. Onopgeloste zaken zoals de verdwijning van Tanja Groen keren regelmatig terug in de actualiteit. En sporadisch ook zaken die in de vergetelheid raken, bijvoorbeeld de verdwijning van Marjo Winkens in 1975.

In fictieve verhalen wordt alles opgelost, daders worden opgepakt en/of gestraft. Helaas blijven veel misdrijven in de echte wereld onopgelost. Zelfs als zaken opgelost worden, blijft de harde werkelijkheid de slachtoffers en de nabestaanden achtervolgen.

Klantadviseur Anja leest regelmatig een boek uit de categorie True crime. Ze  vond het niet gemakkelijk om een top 5 samen te stellen, te veel boeken die naar haar smaak echt het lezen waard zijn, maar ze heeft er toch vijf voor je uitgekozen.      

Grensmysteries - Bjorn Thimister

De Limburgse journalist Bjorn Thimister onderzoekt en bespreekt 27 zaken die zich in Limburg en aan de Limburgse grenzen afspelen. Bekende en minder bekende zaken, bij zijn onderzoeken komen er feiten boven water die voorheen nog niet bekend waren. Met foto’s.

De kooi - Marcel van de Ven

De auteur Marcel van de Ven (inmiddels bekend als operationeel leidinggevende van ‘Hunted’ op NPO 3) heeft uiteenlopende functies bij de politie bekleed, waaronder 10 jaar als (undercover) agent bij de Unit Specialistische Operaties bij de landelijke eenheid.

In De kooi beschrijft hij hoe hij werkzaam was bij deze eenheid die zo geheim was dat binnen het korps er bijna niemand van op de hoogte was. De kooi was hun streng beveiligde basis. Dit boek leest als een spannend jongensboek.

Moordsporen - Jolande van der Graaf & Dick Gosewehr

Jolande van der Graaf (misdaadjournalist) en Dick Gosewehr (oud-rechercheur) doken in een aantal cold cases. Zij luisterden naar de vragen die nabestaanden hadden maar die bij de politie, helaas al dan niet bewust, niet gehoord werden. Zij lazen en analyseerden veel dossiers, beten zich vast in ogenschijnlijke details. Zij gingen door, ontdekten in sommige zaken dat de politie steken had laten vallen. Door het onderzoek zijn veel nieuwe feiten boven water gekomen.

De verdwijning van Robin - Marjan Gorissen

De zwangere Marjan Gorissen zit 103 dagen onterecht vast als verdachte als de driejarige Robin verdwenen is. Twee weken na de verdwijning worden een voetje en schoentje van het meisje op een vuilnisbelt gevonden. Dankzij de valse verklaringen van de dader, op dat moment een vriendin van Marjan, werd Marjan opgepakt. In de 103 dagen dat ze vast zat, beviel Marjan van haar zoon.

Op open wijze beschrijft Marjan wat dit allemaal met haar gedaan heeft. Niet alleen de inhechtenisneming, maar ook de donkere jaren erna.

De zaak Ronald V. - Jim de Koning

Heerlen, 2013: Ronald V. is een politieagent die naar zijn wapen heeft moet grijpen en daadwerkelijk schiet. Uit noodweer. Hij redde hiermee het leven van collega’s.

Als gebruikelijk wordt er door de Rijksrecherche onderzoek naar de feiten gedaan. Verbijsterend genoeg wordt Ronald V. schuldig verklaard en detentie dreigt. Heeft hij iemand doodgeschoten? Nee, een schampschot. Twee jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf liggen in het verschiet.

Ronald V. moet het zwaarste gevecht van zijn leven aangaan. Samen met zijn advocaat ontdekt hij dan dat zijn strafdossier vol fouten zit.

Als je meer over misdaad wilt lezen, kijk dan ook eens op de tweede verdieping bij nummer 396.6 en verder. Op de eerste verdieping kun je de waargebeurde verhalen vinden, ook daar staan bijzondere true crime-verhalen tussen.

NovemberBoekenTop5 november 2022 De favorieten van Merel

OktoberBoekenTop5 oktober 2022 Geillustreerde kinderboeken

SeptemberBoekenTop5

JuniBoekenTop5