Afdrukken

Deze maand hebben we ter ere van de Kinderboekenweek een hele speciale BoekenTop5. Het is namelijk geen top 5, maar een top 10! Maar liefst tien fantastische boekentips van onze leesconsulenten, BoekStartcoaches en de directeur. Ze vertellen allemaal wat ze wilden worden toen ze nog jong waren en ze geven een boekentip die met dat beroep te maken heeft.

Directeur Jeanine - wilde juf worden

Toen ik nog een klein meisje was, wilde ik juffrouw worden, net zoals de juffen die ik op school had. Later wilde ik graag in een bibliotheek werken want ik hield heel erg van lezen. Net zoals Matilda uit het boek van Roald Dahl. Matilda gaat over een heel slim meisje dat erg van lezen houdt. Haar ouders vinden haar maar raar en ook de directrice van haar school vindt haar maar lastig. Maar dan komt Matilda er achter dat ze ook iets anders kan, behalve heel goed lezen…

Leesconsulent Ivo - wilde ornitholoog (vogelkenner) worden

Ik was vroeger op de basisschool best wel een nerd op het gebied van natuur en biologie. Uren kon ik luisteren naar meester John die vertelde over de Doort (een plaatselijk natuurgebied). Voor proefwerken had ik standaard een tien, behalve één keer. Toen had meester John een vraag in het proefwerk gestopt die niet was behandeld noch in het boek had gestaan. Ik weet de vraag nog als gisteren: “Hoe heet het nest van een haas?” Ik kreeg een negen en een half en was boos. Boos op meester John, maar ook op mezelf dat ik de vraag niet wist. Toch nam mijn belangstelling voor de natuur (gelukkig) niet af na mijn ‘mindere’ toets. Maar nu vraag je je waarschijnlijk af, wat wilde je nou eigenlijk worden? Bioloog? Nee. Ik wilde ornitholoog worden. Ik wilde vogels bestuderen. Ik was er volledig door gefascineerd. Nog steeds heb ik veel plezier om wandelingen in de natuur te maken en even stil te staan. Om me heen te kijken naar een hoogvliegende roofvogel of te luisteren naar een specht.

Met veel plezier kan ik dan ook Het vrolijke vogel boek van Yuval Zommer aanraden. Kleurrijke illustraties, een groot formaat en een verrassend kijk- en ontdekboek. Een boek om vrolijk van te worden!

PS. Maar wat is nou het antwoord op die vraag in het proefwerk? Het nest van een haas heet een leger.

Leesconsulent Sarah - wilde juf worden

Vroeger wilde ik altijd juf worden. Om precies te zijn 'kleuterjuf', want dan kon ik lekker veel spelen, knutselen, kleuren en liedjes zingen. Voordat ik bij de bieb kwam werken heb, heb ik ook enkele jaren als juffrouw gewerkt. Ik bleek het inderdaad erg leuk te vinden om in de kleutergroepen te werken. Ook groep 3 heb ik een tijdje gehad, ook super leuk! Daarom is mijn boekentip voor kinderen die net leren lezen: Weg met die draak van Corien Oranje. In dit boek is juf Fiep de juf van groep 3. De inspecteur komt kijken of alles goed gaat in haar klas. Juf Fiep wil natuurlijk dat alles goed gaat en dat ze niet ontslagen wordt. Maar dan komt Kas binnen met een groot ei en vliegt er plots een draak door de klas...! En weet je wat handig is? Als je dit een leuk boek vindt, dan zijn er van deze serie over juf Fiep nog een heleboel andere boeken om te lezen!

Leesconsulent Chantal - wilde juf worden

Ik had vroeger wilde ideeën over wat ik wilde worden. Modeontwerpster, zangeres, kunstenaar, edelsmid, maar het beroep wat alsmaar terug kwam was juf. En daar heb ik uiteindelijk ook voor geleerd. Misschien denk je wel, juf wat saai zeg. Maar denk maar eens aan je juf of meester en wat die op een dag allemaal doet en meemaakt. Ruzies, grapjes, spannende verhalen, lieve en stoute kinderen en dan moet ze ook nog lesgeven. Het zit allemaal in een dag van de juf (of meester). Zo ook in de dag van lieve Juf Evi en de enge juf Brakel (stiekem ook wel Braaksel genoemd). Daarom wil ik jullie voor de Kinderboekenweek deze serie tippen, Juf Braaksel van niemand minder dan Carry Slee. Er zijn inmiddels al 4 boeken: Juf Braaksel en de magische ring, Juf Braaksel en het meesterbrein, Juf Braaksel en de geniale ontsnapping en het laatste nieuwe boek Juf Braaksel en mysterieuze verdwijning is in september uitgekomen. Gegarandeerd leesplezier! Hier gaat het in het kort over: Lotte en Thijs zitten op een fijne school en hebben een lieve juf, juf Evi. Maar dan wordt de enge juf Brakel directeur en alles verandert: verjaardagen mogen niet meer gevierd worden, trakteren is ten strengste verboden en schoolreisjes worden afgeschaft. Dus geeft de klas haar een bijnaam: juf Braaksel. Ze moeten een plan bedenken om van die akelige juf Braaksel af te komen! Ik wens je veel plezier met het lezen van deze serie!

Leesconsulent Saskia - wilde restaurator worden

Als kind, en nu nog steeds, hield ik heel erg van tekenen. Dat deed ik dan ook de hele dag en liefst zo precies mogelijk. Toen ik afstudeerde aan de Kunstacademie wilde ik heel graag doorleren voor restaurator van schilderijen. Want er leek me niets mooier dan de hele dag omringd te zijn door mooie, oude en misschien wel beroemde schilderijen. Maar dat is er helaas niet van gekomen. In plaats daarvan lees ik er nu graag boeken over, zoals De ondergrondse Rembrandt van Manon Berns.

In dat boek gaat een aantal kinderen op kamp in Maastricht, vlakbij de St. Pietersberg met zijn geheimzinnige ondergrondse gangenstelsels. De kinderen moeten op zoek naar achtergrondinformatie voor hun escaperoom.  Een ongelofelijk spannend boek dat bol staat van interessante en waargebeurde feiten over 'De Kluis', de Tweede Wereldoorlog en De Nachtwacht, het beroemde schilderij van Rembrandt en, natuurlijk, de restauratie hiervan.

BoekStartcoach Loes - wilde juf worden

 Vroeger wilde ik schooljuf worden. Ik vond kinderen leuk en vond het leuk om dingen aan een ander te leren. Uiteindelijk ben ik geen schooljuf geworden maar heb ik wel altijd met (kleine) kinderen gewerkt. Ook nu ik bij de bibliotheek werk. Ik ben BoekStartcoach en laat kinderen en hun ouders graag zien hoe leuk het is om samen te lezen en hoeveel je hiervan leert. Ook organiseren we leuke activiteiten voor de kinderen van 0 tot 4 jaar.

Als BoekStartcoach kom ik ook veel op scholen en peuterspeelzalen om de juffen en meesters meer te vertellen over lezen en leuke boekjes maar ook om samen met de kinderen te lezen. Zo ben ik toch nog een beetje juf.

Kleurenmonster gaat naar school van Anna Llenas is mijn boekentip voor jullie. Een juf werkt natuurlijk op school. In dit boek gaat Kleurenmonster voor het eerst naar school en hij vindt dit erg spannend. Een leuk boekje met mooie grappige prenten waarin de verschillende emoties voorbij komen die een kleuter kan hebben als hij voor het eerst naar school gaat. Iedere kleur staat voor een andere emotie.

Leesconsulent Marsha - wilde dierenverzorger worden

Vroeger bezocht ik met mijn ouders regelmatig een dierentuin en ik vond dit werkelijk prachtig! Ik wilde dan ook als klein meisje heel graag werken als dierenverzorger in de grootst mogelijke dierentuin die er bestond. Iedere ochtend een vast rondje maken om alle dieren te groeten, te knuffelen en een ontbijtje te brengen. In de loop van de dag de dieren verzorgen en het verblijf schoonmaken. Fantastisch! Vooral dat laatste.....

Het boek Overal poep in de dierentuin van Steve Smallman past hier perfect bij. Dierenverzorger Simon Snoep heeft het namelijk moeilijk met het iedere dag opruimen van de dierenpoep. Overal liggen grote, dikke, maar ook kleine, stinkende keutels.  Op een dag ziet hij een wel hele bijzondere hoop poep....

BoekStartcoach Anita - wilde in de zorg gaan werken

Als kind wilde ik graag in de zorg gaan werken, vandaar dat ik na de HAVO de verpleegkundigenopleiding in het ziekenhuis heb gevolgd. Vervolgens heb ik 35 jaar in de gezondheidszorg gewerkt. Inmiddels werk ik al 3,5 jaar als BoekStartcoach en ontmoette ik voor de Coronatijd geregeld ouders en kinderen op het consultatiebureau. Nog steeds een 'lijntje' met de zorg.

Dokter, waar ben je? is een deeltje in de succesvolle ‘Waar ben je?’-serie van peuterboekjes van Ingela P. Arrhenius. Dit deel gaat over de zorg. Leer alles over door wie je verzorgd wordt in het ziekenhuis, zoals dokters en verplegers. Ze zitten verstopt achter een vilten flapje in het stevige kartonboek. Je peuter kan met de flapjes zelf alles ontdekken. Als verrassing zit er op de laatste pagina een spiegeltje. 

Leesconsulent Ingrid - wilde dierenarts worden

Ik wilde sowieso iets met dieren worden en een hele tijd lang was dat dierenarts. Als ik nu op televisie naar dokter Pol kijk, denk ik het stiekem nog wel eens…

In Sjef de Kliniek: de hond van de dierenarts van Miss Moss is de hond van de dierenarts die elke dag mee naar de praktijk gaat, de verteller. Hij laat je door zijn hondenogen, oren en neus meebeleven wat er allemaal voor spannende, mooie en soms ook verdrietige dingen gebeuren in het werk van een dierenarts. Het boek bestaat uit allemaal korte verhalen. Leuk om elke avond er samen één van te lezen.

Leesconsulent Eefje - wilde archeoloog worden

Terug in de tijd gaan en ontdekken hoe mensen vroeger leefden. Ik wilde archeoloog worden. Ontdekken wat de gewone mensen van vroeger zijn kwijtgeraakt. Op de grond liggen met een schepje en een kwastje en hopen dat je iets unieks tegenkomt. Of met een metaaldetector over het strand lopen en hopen dat het ding ging piepen. Wat een cadeau zou het zijn als je dan iets ouds zou vinden!

Ik vond en vind het mooi om te zien wat de mensen van vroeger konden maken, zonder al die machines en computers van nu. Scherven van potten ontdekken, een mooie armband vinden of misschien wel een stad ontdekken, hoe gaaf is dat!

In De Torenclub en het geheim van de grafheuvel van Marianne van der Wal ontmoet je Joost. Zijn vader heeft een archeologisch museum maar er komt bijna niemand meer naartoe. Misschien moeten ze wel verhuizen als het zo doorgaat. Maar dan ontdekken Joost en zijn klasgenootje Karlijn een geheimzinnige grafheuvel en een ondergronds gangenstelsel. In de gangen vinden ze raadsels die verwijzen naar een eeuwenoud mysterie en een nooit gevonden schat. Die schat zou het museum weleens van de ondergang kunnen redden, maar er zijn kapers op de kust en Joost en Karlijn moeten bij hun zoektocht ook nog samenwerken met de pestkoppen uit hun klas. Lukt het hen om samen de schat te vinden? Lees dit boek om erachter te komen.