Afdrukken

Bij een diner komt vaak een fles wijn op tafel, maar heb je al eens overwogen om bier bij het eten te schenken? Bier is er in heel veel soorten en smaken en is daardoor uitstekend te combineren met heerlijke gerechten. Om je op weg te helpen hebben we de BoekenTop5 van september gevuld met boeken over bier-spijscombinaties.

Food + Bier - Ross Dobson

Van borrelhapjes tot ‘grotere beesten’, dit boek staat vol heerlijke recepten die uitstekend met een glas bier samen gaan. Verwacht in dit boek geen uitgebreide bieradviezen, bij de meeste recepten staat enkel een regeltje als ‘schenk hier een witbier bij’. De recepten zijn echter zeer de moeite waard om te proberen, vandaar dat dit boek toch een plekje in deze top 5 heeft verdiend.

Barbecue & Bier - Guido Schmelich

Dit boek begint met een hoofdstuk over bbq-en met een beknopte uitleg over soorten bbq’s, gereedschappen, technieken en kerntemperaturen. Vervolgens is er een hoofdstuk gewijd aan craftbeers, waarin aandacht is voor het maken van bier, de oorsprong van craftbeer en je vindt er een overzicht van bierstijlen, waarbij direct wordt aangegeven bij welke gerechten je welke bierstijl drinkt. Dan volgen de recepten, die niet ingewikkeld zijn maar waar het water je wel van in de mond loopt. Bij elk recept staat aangegeven welke bierstijl het beste met het gerecht combineert.

Bier & Kaas - Ben Vinken & Michel van Tricht

Als je van bier en van kaas houdt, is dit boek echt iets voor jou. Biersommelier Ben Vinken koos de bieren, kaasspecialist Michel van Tricht zocht de kazen erbij uit. Bij elke combinatie wordt zowel het bier als de kaas beschreven, aangevuld met de reden waarom de twee zo goed bij elkaar passen. Dit is het tweede boek van Vinken & Van Tricht, maar alle combinaties uit het eerste boek staan ook nog een keer kort omschreven in dit boek. Na het lezen van dit boek wil je eigenlijk alleen nog maar direct naar de kaaswinkel en de slijter om vervolgens zo snel mogelijk thuis zelf te gaan proeven. De kaaswinkel van Michel van Tricht vind je in Berchem (Antwerpen).

Beer & Burgers - Jilles D’Hulster & Sofie Vanrafelghem

Een burger is meer dan een stuk vlees tussen twee broodjes, dat wordt wel duidelijk in dit boek. En dat bier de perfecte metgezel is van een goeie burger staat ook niet meer ter discussie. Bij elk burgerrecept staat een uitgebreid bieradvies en elke combinatie wordt ook nog voorzien van een muziektip. In het midden van het boek vertellen producenten van vlees en bier over hun product. Wil je combinaties van Jilles en Sofie graag proeven, maar ben je niet zo’n keukenprins(es)? Bezoek dan een van de Beer & Burgers restaurants in Brugge, Gent, Oostende of Kortrijk.

Saté & Bier - Hans Tönissen & Monica Betist

Met saté bedoelen ze in dit boek eigenlijk alles wat op een stokje geserveerd wordt. Van traditionele Indonesische sateh en Italiaanse arrosticini tot gamba’s met tomaat en peer met blauwe kaas. Bij elk gerecht op een stokje wordt een uitgebreid bieradvies gegeven. Dit boek heeft de meest uitgebreide bieradviezen van alle boeken in deze top 5. Er wordt niet alleen een bierstijl geadviseerd, maar per gerecht worden ook drie specifieke bieren aangeraden, waarbij ook wat meer over de bieren wordt verteld.