Afdrukken

Voor de BoekenTop5 van april heeft leesconsulent Ingrid haar favoriete kinderboeken verzameld. “Wat moeilijk om te kiezen uit alle geweldige boeken die er zijn! Van de boeken die ik hier noem, heb ik in ieder geval verschrikkelijk genoten. Zelf als kind of tijdens het voorlezen als volwassene.”

De gebroeders Leeuwenhart - Astrid Lindgren

Kruimel Leeuwenhart ontwaakt na zijn dood in het paradijs Nangijala, waar zijn grote broer Jonatan op hem wacht. Als Nangijala bedreigd wordt door de tiran Tengil, gaan de broers de gevaarlijke strijd met hem aan.

Een fantasieverhaal dat sprookjesachtig aandoet en dat mij hardop heeft laten lachen, onder de dekens heeft laten kruipen van de spanning en echt heeft laten huilen.

Alfabet - Charlotte Dematons

Een prachtig prentenboek zonder tekst. Op elke pagina is een heleboel te zien met één bepaalde beginletter. Je kunt wel een half uur kijken naar een bladzijde en nog iets nieuws ontdekken. Dit boek is geweldig voor alle leeftijden.

Laat een boodschap achter in het zand - Bibi Dumon Tak

Dit boek staat vol versjes over evenhoevige dieren. Dat zijn alle dieren met twee of vier tenen, zoals de dikdik, de giraf en het wrattenzwijn. Heb je drie tenen, zoals de tapir? Dan sta je niet in dit boek. Of toch wel?

De contactadvertentie van de kameel, de ingezonden klacht van de okapi en het gesprek tussen het wild zwijn en het varken maken je gegarandeerd aan het lachen.

Hasse Simonsdochter - Thea Beckman

Wanneer de jonge Hasse in de 15e eeuw de beruchte Jan van Schaffelaar van het schavot redt door met hem te trouwen, verwerft ze zich een plaats als boogschutter in zijn huurlingenleger dat de Veluwe onveilig maakt. Als Jan van Schaffelaar in Barneveld van de toren springt, is het vrije leventje van Hasse voorbij.

Een historische roman om weg te dromen naar een wereld die al lang niet meer bestaat. Waar het voor een meisje heel anders was dan nu. Gebaseerd op historische feiten en daardoor kun je dus locaties en bouwwerken uit dit boek nog echt gaan bezoeken. Dit voegt voor mij diepte toe aan het verhaal.

Siem Subliem en het ei van Jannes - Tosca Menten

Siem is helemaal gek van struisvogels. Zijn ouders willen dat hij de parfumfabriek later overneemt. Siem kan helemaal niet goed ruiken! En hij wil struisvogeldirecteur worden. Maar dan komt er een klacht binnen dat de struisvogelfarm stankoverlast veroorzaakt...

Tosca is één van mijn favoriete schrijvers van nu. Super grappig! Je kunt bijna niet stoppen met voorlezen omdat je wil weten wat er nu weer voor geks gaat gebeuren.