Afdrukken

Als je regelmatig in de bibliotheek komt, heb je vast al eens een boekentip van Anja gekregen. Deze maand heeft ze de BoekenTop5 gevuld met haar favorieten. “Als zesjarige belandde ik in het ziekenhuis. Ik kreeg mijn eerste echte leesboek: Prins Wipneus en Pim. Sindsdien is lezen mijn grote liefde. Boeken laten je dromen, reizen en groeien. De boeken in deze top 5 zijn echt mijn all-time favorieten”.

Wilde zwanen - Jung Chang

Jung Chang beschrijft in dit boek de levens van drie vrouwen: haar grootmoeder, haar moeder en haarzelf. Het boek start begin 1900 en eindigt aan het eind van de Culturele Revolutie. Het laat een hard leven zien, met gruwelijkheden maar ook een groot geloof in gerechtigheid.

Overigens is dit boek in China verboden!

De naam van de roos - Umberto Eco

Een prachtige historische én literaire thriller, die zich afspeelt in het kloosterleven, een Benedictijner abdij. De gewoonten, de kloosterlingen en de verstikkende invloed van de inquisitie spelen hier een grote rol.

Als je dit boek leest: neem af een toe een pauze om alles te laten bezinken.

Duizend schitterende zonnen - Khaled Hosseini

Een ongeschoold 15-jarig meisje wordt uitgehuwelijkt aan een tirannieke oude man. Omdat zij hem geen kind kan geven moet zij een andere vrouw naast zich dulden. Uiteindelijk raken deze vrouwen innig bevriend en proberen zij samen de oorlog in Afghanistan en hun man te overleven.

Bij dit boek heb ik echt gehuild van woede en frustratie.

Het parfum - Patrick Süskind

Een bizar boek: historisch, gruwelijk, maar toch ook humoristisch. De hoofdpersoon Jean-Baptiste Grenouille kan álles ruiken. Alleen hij is een uiterst vreemd mens dat geen geur heeft… Daardoor wordt hij meestal niet opgemerkt. Hij gaat op zoek naar de ultieme geur, een parfum waarmee zijn wanstaltige uiterlijk niet opgemerkt wordt, maar waarmee hij door iedereen bemind zal worden.

Niet eten wanneer je dit boek leest, je zult er van alles bij ruiken en waarschijnlijk zien…

De verborgen geschiedenis - Donna Tartt

Een eenvoudige student wordt in een groepje elitaire en excentrieke medestudenten opgenomen. In het tweede semester wordt hij deelgenoot van een geheim – ze hebben een moord gepleegd. Dan wordt er nog een moord gepleegd.

Schuld, moraal en hoogmoed zijn de sleutelwoorden van dit verhaal. Niet altijd een ‘gemakkelijk’ verhaal, maar zeker de moeite waard.

Tot slot nog een tip: Het bloemenmeisje van de Limburgse Anya Niewierra, een fantastische literaire thriller die in 2020 verscheen.
Zij won hiermee de Hebban Thrillerprijs 2020.
Let op mijn woorden: van deze auteur zullen wij nog heel veel gaan horen!