De Kinderboekenweek is begonnen! De Kinderboekenweek staat dit jaar in het teken van geschiedenis. Daarom heeft leesconsulent Ivo vijf geweldige boeken over de geschiedenis uitgezocht voor in de boekentop5 van deze maand.

Oet en Drap - Alastair Chisholm & David Roberts
Holbewoner Drap vindt zichzelf beter dan Oet, want zijn grot is groter. Maar Oet wil de beste zijn! Drap en Oet verzamelen steeds meer spullen, totdat Drap een vliegtuig heeft en Oet een raket en een computer. Hoe lang kan dat goed gaan?

Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd is een spreekwoord dat prima past bij dit hilarische stapelverhaal. Het laat je inzien dat je ook de kleine dingen in het leven moet waarderen.

Wat een geschiedenis! - Mack
Maak een reis door de geschiedenis van de mens. Van de prehistorie tot het oude Egypte, van de middeleeuwen tot de wereldoorlogen en de eerste stap op de maan.

Verdeeld in vier tijdsperiodes laat dit boek de jonge lezers genieten van opvallende zaken uit onze geschiedenis. De mooie kleurenfoto’s en stripachtige tekeningen zorgen voor de juiste aantrekkingskracht.

Alles wat cool is aan dino’s - Mike Lowery
Bestonden er dino’s die in de lucht konden vliegen? En welke dino's leefden er in welk tijdperk? Dit boek barst uit zijn voegen van de handige overzichtjes, foute dinograppen en rare feiten. Maar het meest opvallend zijn de talloze speelse kleurenillustraties. Regelmatig maken de dino’s zelf ook een opmerking. Ook als je niet zo van lezen houdt, zorgt dit boek voor een glimlach op je gezicht.

Hoe ik per ongeluk gladiator werd - Tim Collins
Marcus is 15 jaar oud en woont in de Italiaanse stad Pompeï, 79 na Christus. Hij reist met zijn vader naar het oude Rome. Als de gladiator Cassius voorstelt om van outfit te veranderen, vindt Marcus dat best grappig. Totdat hij tegen echte gladiatoren moet vechten! Hoe gaat hij dit overleven?

De schrijver van dit boek is bekend van Nurdius Maximus, ook een reeks die zich afspeelt in de tijd van de Romeinen. Met humor en spanning vertelt hij je interessante weetjes over gladiatoren en het oude Rome.

De oorlog die mijn leven redde - Kimberly Brubaker Bradley
De negenjarige Ada wordt vanwege haar klompvoet door haar moeder weggestopt en mishandeld. In de Tweede Wereldoorlog komt zij vanuit Londen op het platteland van Engeland terecht bij Susan. Daar bloeit ze langzaam op.

Dit is een zeer ontroerend en aangrijpend verhaal over geloof in je zelf en hoe een kind beschadigd kan raken door gebrek aan liefde en respect. Een verhaal voor kinderen, maar zo geschreven dat het ook voor volwassenen zeer boeiend is.

Maartimages/rmd/21/BoekenTop5_De_favorieten_van_Jamie

FebruariBoekenTop5 Feelgood van Nederlandse bodem

JanuariBoekenTop5 Tips van literatuurconsulent Maaike

DecemberTijdschriften voor de feestdagen

November Spellen en puzzels

Oktober En toen