Is het je al eens opgevallen dat er heel veel boekverfilmingen op Netflix staan? Als je op Netflix in de zoekfunctie ‘gebaseerd op een boek’ intypt, krijg je een heleboel resultaten! Meer dan genoeg keuze om een mooie top 5 mee te vullen, dus dat hebben we deze maand voor je gedaan.

De brief voor de koning - Tonke Dragt
Vijf jongelingen moeten, voordat ze tot ridder geslagen worden, een nacht biddend en wakend doorbrengen. Een van hen, Tiuri, hoort een noodkreet en gaat op onderzoek uit. Hij krijgt een verzoek om hulp en hij besluit om op dat verzoek in te gaan. Hij moet hiervoor een gevaarlijke tocht ondernemen.

Een prachtige klassieker uit de Nederlands jeugdliteratuur die in 2020 door Netflix verfilmd is tot een indrukwekkende serie.

You - Caroline Kepnes
Een medewerker van een boekwinkel in New York wordt halsoverkop verliefd op een klant. Hij begint haar te stalken hackt haar telefoon: sms’jes, e-mails, facebook, twitter en foto’s. Hij dringt haar appartement en computer binnen en begint haar leven te manipuleren en naar zijn hand te zetten.

You is door Netflix verfilmd tot een spannende, duistere serie waarvan volgend jaar het derde seizoen verschijnt.

The stranger - Harlan Coben
Als een onbekende een schokkende bewering doet over zijn vrouw, gaat Adam Price wanhopig op zoek naar de waarheid. Als hij zijn vrouw confronteert met de bewering van de vreemde, verdwijnt ze. Adam raakt verstrikt in een mysterie, waarbij hij zelfs verdacht wordt van moord.

Netflix heeft van dit boek een spannende serie gemaakt die je tot en met de laatste aflevering in zijn greep houdt.

13 Reasons why - Jay Asher
Op een dag krijgt Clay via de post zeven cassettebandjes in een schoenendoos zonder afzender. De bandjes blijken van Hannah afkomstig. Op dertien kantjes van de cassettes beschuldigt ze telkens iemand die mede verantwoordelijk is voor haar zelfmoord, die enkele weken eerder heeft plaatsgevonden. Alleen de dertien die beschuldigd worden, krijgen de bandjes te horen. Clay komt na het luisteren van de bandjes in een reeks hartverscheurende mysteries terecht.

In vier seizoenen op Netflix volgen we de leven van Clay en zijn vrienden in aanloop naar en na de zelfmoord van Hannah. Een zeer indrukwekkende, ontroerende en spannende serie.

Trinkets - Kirsten Smith
Als Elodie, Tabitha en Moe elkaar leren kennen tijdens de bijeenkomsten van de Anonieme Winkeldieven, ontstaat er een bijzondere vriendschap. Dankzij de vriendschap leren de meiden zichzelf beter kennen en leren ze omgaan hun problemen.

Een mooie en ontroerende serie waarvan net het tweede seizoen is verschenen.

Maartimages/rmd/21/BoekenTop5_De_favorieten_van_Jamie

FebruariBoekenTop5 Feelgood van Nederlandse bodem

JanuariBoekenTop5 Tips van literatuurconsulent Maaike

DecemberTijdschriften voor de feestdagen

November Spellen en puzzels

Oktober En toen