Voor de BoekenTop5 van augustus hebben we de hulp ingeroepen van Merlijn, consulent letteren bij het Huis voor de Kunsten Limburg. Hij selecteerde 5 bijzondere boeken die veel indruk op hem gemaakt hebben.

Aan het Licht - Meity Völke
De geweldige debuutbundel van Meity Völke, de Roermondse winnares van de Turing gedichtenwedstrijd 2019. Omdat ik het moeilijk vind om in het kort iets te zeggen over de bundel citeer ik graag de laatste regel van de flaptekst: telkens dringt dezelfde vraag zich op: is deze weg naar het licht de juiste?
Dit boek is niet in het bezit van de Bibliotheek Bibliorura. Het kan wel worden aangevraagd bij een andere bibliotheek.

Bevrijd - Gady Mirtenbaum, Berend Vonk, Toon Hezemans, Jean Gouders en Marco Jeurissen
Ik mocht het voorwoord schrijven voor dit stripalbum. Tot zo ver de zelfpromotie in deze top 5. Bevrijd gaat over de bevrijding van Limburg na de tweede wereldoorlog en is op die manier een toegankelijk en belangrijk historisch document waarin vijf Limburgse striptekenaars een toffe samenwerking zijn aangegaan.

Hardop! Spoken word in Nederland - Babs Gons
In Nederland bestaat er een zekere opvatting wat wel of niet tot de literatuur of tot de poëzie gerekend mag worden. Nu is het hebben van zo een opvatting één ding, maar word je er maar eens bewust van, beste lezer. Daarom is het naar buiten brengen van een bundel vol met dichters die vooral op de planken staan met spoken word zo ontzettend belangrijk en tof. Precies dat heeft Babs Gons gedaan. Het resultaat: een geweldige bundel met dichters waar ik in elk geval nog niet eerder van gehoord had.

De meeste mensen deugen - Rutger Bregman
Bregman is inmiddels uitgegroeid tot een bekende opiniemaker en misschien zelfs tot een hype. Van de Bregman-hype ben ik graag slachtoffer. Na het lezen van zijn boek is mijn mensbeeld volledig veranderd. Jammer wel: ik was net een beetje aan het wennen aan mijn eigen existentialisme. Nu het weer een tijdje geleden is wil ik dit boek nog eens graag herlezen, misschien dat ik er dan wat kritischer naar kan kijken.

Geestman - AHJ Dautzenberg
Dit boek van Dautzenberg is wat men een psychedelische trip zou noemen. Het verhaal begint bij een ontmoeting tussen een man en een vrouw. Omdat de man in paniek raakt klimt hij uit het raam en daarna begint de verwarrende reis in het onderbewuste van het hoofdpersonage. Ram vet, zeg ik dan als Heerlenaar.

AprilDe_favorieten_van_Anja

Maartimages/rmd/21/BoekenTop5_De_favorieten_van_Jamie

FebruariBoekenTop5 Feelgood van Nederlandse bodem

JanuariBoekenTop5 Tips van literatuurconsulent Maaike

DecemberTijdschriften voor de feestdagen

November Spellen en puzzels