BoekenTop5: Moederdag

Op zondag 14 mei 2023 is het moederdag. De BoekenTop5 staat dit keer daarom in het teken van het moederschap. Zowel verhalen over moeders als informatie van en voor moeders kun je tegenkomen in de lijst. Natuurlijk zijn deze boeken niet alleen bedoeld voor ouders: laat je inspireren of zelfs verrassen!

The Gentle Mom: moeder zijn zonder schone schijn - Kirsten Ginckels & Ellen van den Bouwhuysen

Dit boek is geschreven door een journaliste en een fotografe. Beiden zijn jonge moeders met een open en moderne visie op de negatieve aspecten die het bevallen, de kraamtijd en de eerste jaren erna met zich meebrengen. Ze beschrijven hun eigen ervaringen met onder andere het veranderde lichaam, de drukte die een jong modern gezin met zich meebrengt, emoties en de relatie. Ook komt de postnatale depressie uitgebreid aan de orde. Het geheel wordt geïllustreerd met veel voor zich sprekende foto's, tekeningen en pakkende teksten.

Mama Tandoori - Ernest van der Kwast

Een Indiase moeder met een bevlogen en vurig karakter zwaait de scepter in het Rotterdamse gezin waarin de hoofdpersoon opgroeit. Deze jongen, die Ernest van der Kwast heet en later schrijver wordt, moet zich een weg naar volwassenheid zien te banen en zich ontworstelen aan zijn moeder met haar excentrieke opvattingen. De hoofdstukken lichten losse fragmenten uit Ernests jeugd uit, vooral de zonderlinge streken van zijn moeder

Een levenswerk: over het moederschap - Rachel Cusk

Een nuchter, kritisch en meeslepend verhaal over modern moederschap, zonder de overbekende roze randjes, voorzien van vele literaire en andere citaten (Jane Eyre, Oorlog en Vrede, Madame Bovary, The secret garden, Penelope Leach, dr. Spock). Zwangerschap, bevallen, (borst)voeden, gebroken nachten, voortdurende angsten, zorgen en bezigheden, onkunde ondanks het lezen van de - elkaar tegensprekende - babyverzorgingsbijbels, het nooit meer onbezorgd weg kunnen gaan, oppasproblemen, man/vrouwverhoudingen, maar vooral de traumatische en niet voorstelbare schok van het abrupt en definitief verliezen van je oude autonome ik en je oude leefpatroon.

Mama Lee - Mischa Blok

Mischa Blok is als kind te vondeling gelegd in Zuid-Korea, waarna ze wordt gevonden, naar het kindertehuis gebracht en geadopteerd door Nederlandse ouders. Althans, dat wordt haar verteld, maar jaren later blijkt het niet te kloppen. Ze is niet te vondeling gelegd, maar door haar vader naar het kindertehuis gebracht. Dat besef verandert alles voor Mischa. Ook roept het vragen bij haar op en dus gaat ze op zoek naar antwoorden. En dat alles met slechts één aanknopingspunt: haar moeders naam, Pyung Soon Lee. Oftewel: Mama Lee.

Like Mother, Like Daughter (Engelstalig) - Maggie Hope

De jonge Cath ontfermt zich over haar jongere zusje Annie, want haar moeder is druk bezig met zichzelf en haar talloze affaires met mannen. Haar vader zit aan het front. Deze familieroman speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog in een mijnwerkersstadje in Noordoost-Engeland. Het verhaal van de twee kinderen die op zichzelf zijn aangewezen zit vol kommer en kwel en komt liefdeloos over. De schrijfstijl is simpel, met een goede karaktertekening en heeft een voorspelbaar happy end. De auteur schreef vele boeken in deze stijl.