In je eentje met een boek op de bank is heerlijk. Maar wat als je boek uit is? Dan kom je natuurlijk naar onze leesclub om met andere boekenwurmen over het gelezen boek te praten!

Het einde van de vakantie is in zicht, dus bij de bibliotheek zijn we al weer druk met het plannen van leuke activiteiten in het najaar. Wil je niks missen? Schrijf dan de onderstaande data alvast in je agenda.

Boekverfilmingen leveren vaak discussie op. Is de film net zo goed als het boek? Zijn de personages in de film zoals we ons die voorgesteld hebben bij het lezen van het boek? Ziet de omgeving eruit zoals die in het boek beschreven wordt? Komt het verhaal in de film misschien wel nog beter over dan in het boek?

In het weekend van 14 en 15 september zijn de Open Monumenten Dagen, met dit jaar als thema 'Plekken van plezier'. De bibliotheek van Roermond, die al sinds 1907 een plek van leesplezier is, organiseert op zondag 15 september een historische stadwandeling.

Aanwinsten

De zomervakantie staat voor de deur! Uitslapen, buitenspelen, zwemmen... en boeken lezen! In de vakantie oefenen met lezen is goed voor álle kinderen, niet alleen voor kinderen met een leesachterstand.

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die gedurende de zomervakantie niet lezen, niet groeien in hun leesontwikkeling of zelfs 1 à 2 AVI-niveaus terug kunnen vallen.

Terwijl kinderen die veel lezen na de vakantie vaak vooruitgegaan zijn in leesniveau. Zorg dus dat je kind ook in de vakantie blijft lezen.

Wij hebben voor jullie een aantal tips om een leesdip te voorkomen:

Leuke leesmomenten
Laat je kinderen lezen wat ze leuk vinden en maak het lezen afwisselend en interessant. Strips, informatieve boeken, leesboeken of tijdschriften… alles mag! Of gebruik eens de iPad of e-reader, vakantiefolders, een vakantie-doeboek, verkeersborden onderweg of een menukaart om ze te laten lezen. Het blijft tenslotte vakantie!

Vakantiebingo
Maak van lezen een spelletje en speel samen de vakantiebingo! Op de bingokaart staan allerlei leuke plaatsen en gekke manieren om te lezen. Heeft jouw kind 15 minuten gelezen? Dan mag hij of zij het hokje inkleuren. Ook leuk om met de hele familie te spelen! Wie heeft aan het einde van de vakantie de meeste vakjes aangekruist? Je kunt de bingo via deze link zelf downloaden en printen of kom hem bij ons in de bibliotheek ophalen.

VakantieBieb App
Wil je geen zware boeken mee op vakantie nemen? Download dan de VakantieBieb app! In deze app staan allerlei leuke jeugdboeken die je in de vakantie gratis kunt lezen.

We wensen jullie een fijne zomervakantie!

Chantal, Ivo, Ingrid, Eefje, Marsha en Sarah
De leesconsulenten van de Bibliotheek Bibliorura

Openingstijden afhaalpunten

Boeken Top 5 - Augustus

BoekenTop5 VakantieBieb widget